Hrvatska je dosad iskoristila svega 1,1 posto sredstava za mjeru 7. iz Programa ruralnoga razvoja
30.01.2019.

Hrvatska je dosad iskoristila svega 1,1 posto sredstava za mjeru 7. iz Programa ruralnoga razvoja

Peta konferencija o komunalnim uslugama i infrastrukturi u organizaciji časopisa Komunal u Bruxellesu je 29. siječnja okupila više od 40 predstavnika različitih institucija iz Hrvatske, lokalne uprave i samouprave, kao i diplomatskih predstavnika i članova europskih institucija. Na konferenciji je bilo riječi o razmjeni iskustava zemalja jugoistočne Europe, a jedna od plenarnih govornica bila je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir.

Zastupnica Petir u posljednjih je godinu dana intenzivno u svojstvu izvjestiteljice različitih parlamentarnih odbora radila na tri zakonodavna prijedloga Komisije koji bi trebali urediti i podržati različite investicijske projekte usklađene s ciljevima razvoja Unije u pogledu manje upotrebe energije, veće održivosti gospodarstva i boljeg života različitih skupina građana, pogotovo stanovnika ruralnih područja.

Riječ je o Prijedlogu uredbe o minimalnim zahtjevima za ponovnu uporabu vode, novoj Direktivi o promicanju obnovljive energije, odnosno energetskom paketu zakona donesenog u prosincu prošle godine. Osim toga, bavi se i reformom Zajedničke poljoprivredne politike vodeći računa o poboljšanju života europskih poljoprivrednika i stanovnika ruralnih prostora, a posebno žena u ruralnom područjima.

Petir se osvrnula na korištenje sredstava iz europskih fondova kazavši kako je prema izvješću koje joj je dostavila Europska komisija, Hrvatska s lipnjem 2018. povukla iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj svega 24,5%. Razmatrajući dosadašnje korištenje mjere 7. „Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima“u okviru Programa ruralnog razvoja RH namijenjene jedincima lokalne uprave čiji su predstavnici bili na konferenciji, Petir je rekla kako je od predviđenih 226 milijuna eura dosad prema izvješću Europske komisije iskorišteno svega 2,4 milijuna eura ili 1,1%. Okupljeni predstavnici lokalne samouprave požalili su se zastupnici Petir na prekomplicirane administrativne zahtjeve, nerazumna nacionalna pravila i predugo čekanje na odobrenje projekata što blokira njihovu realizaciju.

Zastupnica Petir je pozvala nadležna nacionalna tijela da otklone prepreke koje priječe bolje korištenje fondova, a županijske razvojne agencije da pomognu korisnicima u izradi projekata. Sve prisutne je pozvala na snažnije korištenje financiranja i u sektoru obnovljivih izvora koje se otvara na EU razini kako bi se iskoristilo što je više moguće za jačanje domaćeg proizvođačkog potencijala. Naime, dio sredstava Programa LIFE, budućih strateških planova u okviru ZPP-a te Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj moguće je iskoristiti za financiranje ili sufinanciranje različitih aktivnosti i provedbu projekata. Primjerice, oko 30% financiranja ruralnog razvoja bit će namijenjeno klimi, okolišu i bioraznolikosti.

Tijekom konferencije zastupnica Petir je istaknula kako su „svi svjesni potrebe generacijske obnove i zadržavanja mladih u ruralnim prostorima, stoga je također važno pripremiti dobre projekte i koristiti sredstva ruralnog razvoja upravo namijenjenih izgradnji društvene, socijalne i komunalne infrastrukture koja je preduvjet da bi ljudi ostali živjeti na selu ili da bi sela privukla nove stanovnike“, kazala je Petir.