Komentar zastupnice Petir vezano uz potpisivanje aneksa na ugovore o koncesiji na državno poljoprivredno zemljište
08.01.2019.

Komentar zastupnice Petir vezano uz potpisivanje aneksa na ugovore o koncesiji na državno poljoprivredno zemljište

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir komentirala je situaciju vezanu uz Agrokor.

Izjavu donosimo u cijelosti: Pritisak na slavonske gradonačelnike i načelnike vezano uz potpisivanje aneksa na ugovore o koncesiji na državno poljoprivredno zemljište s novim pravnim subjektima koncerna Agrokor jasno pokazuje kako obrana i očuvanje interesa hrvatskih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja bi trebala imati prioritet pri zakupu poljoprivrednog zemljišta nažalost i nadalje nije prioritet.

Ovakvim potezom potiče se nastavak fenomena koncentracije poljoprivrednog zemljišta u rukama nekolicine vlasnika, a protiv čega se bore zastupnici u Europskom parlamentu i slijedom čije inicijative je krajem 2017. godine Europska komisija donijela smjernice za pomoć državama članicama pri zaštiti prodaje poljoprivrednoga zemljišta od prekomjerne špekulacije cijenama i koncentracije vlasništva.
Slijedom navedenog, kao zastupnica u Europskom parlamentu te članica Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj zalažem se da se zaštite interesi hrvatskih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava jer jedino tako možemo sačuvati ruralni prostor od propadanja i daljnjeg iseljavanja.