O čemu je riječ u izvješću EP o nazadovanju u području prava žena?
14.02.2019.

O čemu je riječ u izvješću EP o nazadovanju u području prava žena?

Nazadovanje u području prava žena i rodne ravnopravnosti u EU-u naziv je rasprave održane na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta i popratne rezolucije koju su zastupnici usvojili tijekom ovotjednog zasjedanja u Strasbourgu.
 
Iz samog naslova je jasno kako on može biti dvojako shvaćen, ovisno o samom shvaćanju nazadovanja. Upravo to je problematično hrvatskoj zastupnici u Europskom parlamentu Marijani Petir koja je izvjestitelju tijekom održane rasprave i prigovorila na definiciji „nazadovanja“ rekavši kako se s njome ne može složiti.
 
„Prava žena ne smiju biti podložna redefiniranju ovisno o vremenu ili ideologiji, baš suprotno - ona su bezvremenska i zato pripadaju svim ženama. Kao osoba koja se zalaže za zaštitu svakog života i ljudskog dostojanstva te poštivanja načela supsidijarnosti razočarana sam sadržajem ovoga izvješća i ne mogu ga podržati“, rekla je Petir koja je glasovala protiv ovoga izvješća.
 
U izvješću se nazadovanje definira kao „otpor progresivnim društvenim promjenama“ te se ističe kako „neki borci i organizacije protiv ljudskih prava svojim strategijama nastoje ukinuti postojeće zakone o temeljnim ljudskim pravima koja se odnose na: spolnost i reprodukciju, uključujući pravo na pristup modernim oblicima kontracepcije, na tehnologije potpomognute oplodnje ili siguran pobačaj; pristup istraživanju u području matičnih stanica; pravo na promjenu spola ili roda bez straha od pravnih posljedica“.
 
Zastupnica Petir ovakve formulacije koje izravno napadaju temeljna ljudska prava, u prvome redu ono na život iz kojeg i proizlaze sva druga prava, smatra u potpunosti neprihvatljivima.
 
 
Ona ističe kako je razočaravajuće da se u Europi ni danas još nije uspostavila primjerena ravnopravnost spolova i ženama osigurale jednake mogućnosti.

„Napredak nije postignut u stvaranju institucijskih i političkih okvira za uspostavu ravnopravnosti kao što su socijalna i radna zaštita, obrazovanje, zdravstvena skrb, sprečavanje nasilja nad ženama i na tome trebamo raditi“, rekla je Petir te dodala:  „Žene su danas diskriminirane na različite načine te su primorane birati između karijere i obitelji umjesto da im olakšamo da imaju oboje. To je stvaran problem koji zahtijeva stvarno rješenje, a ovo izvješće ne nudi odgovor na ta prevažna pitanja.“

Pogledajte i VIDEO obraćanja Marijane Petir.