Ozelenjivanje uvjet dobivanja potpora u poljoprivredi
25.01.2019.

Ozelenjivanje uvjet dobivanja potpora u poljoprivredi

U Europskom parlamentu u Bruxellesu ovoga su tjedna članovi Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj razmijenili gledišta s povjerenikom Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Philom Hoganom o novoj zelenoj strukturi zakonodavnih prijedloga za Zajedničku poljoprivrednu politiku nakon 2020. Na sjednici je sudjelovala i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir koja je povjerenika i Europsku komisiju upoznala s razmišljanjima hrvatskih poljoprivrednika i stavom Hrvatske poljoprivredne komore.

Dosad je Komisija strogo propisivala mjere kako se dosadašnja zelena komponenta mora provoditi, no prema novom prijedlogu države članice će same određivati prema svojim lokalnim uvjetima i potrebama. Nova zelena arhitektura, kako ju predviđa ZPP, sastoji se od uvjetovanosti i ciljanih intervencija u smislu podrške ostvarivanju posebnih ciljeva u području klime okoliša i bioraznolikosti. Uvjetovanost se odnosi na poštivanje europskih standarda okoliša uz obveznu primjenu dobre poljoprivredne prakse s ciljem očuvanja vrijednih poljoprivrednih resursa (npr. vode, zraka, tla...). Uvjetovanost - kao što samo ime kaže - znači da je poštovanje tih pravila uvjet da poljoprivrednici mogu primati potporu iz I. stupa te postavlja temelje za ambicioznije planove zaštite okoliša i klime u stupu II. Nova zelena arhitektura nadalje predviđa oblike intervencija poput eko-sheme u I. stupu (izravna plaćanja), koja bi trebala biti obvezna za države članice, ali dobrovoljna za poljoprivrednike, te intervencije usmjerene na okoliš i klimu u II. stupu (ruralni razvoj). Naime, najmanje 30 % ukupnog doprinosa iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR)  za strateški plan u okviru ZPP-a namjerava se usmjeriti za područje klime i okoliša.

"Mišljenje je Hrvatske poljoprivredne komore kako ove sheme moraju biti usmjerene samo na aktivne poljoprivrednike te je potrebno uzeti u obzir napore koji su do sada napravljeni“, istaknula je Petir.

Petir je također rekla kako „pojačana uvjetovanost u novoj zelenoj arhitekturi mora omogućiti određeni stupanj varijabilnosti u cijeloj Europskoj uniji, ali na način koji ne ugrožava jedinstvenu provedbu. Proces mora pomoći u izjednačavanju razlika u konkurentnosti vezanoj uz različite načine provedbe zakonodavstva na primjer, u smislu okoliša, klimatskih promjena i dobrobiti životinja“.

Ona je naglasila da „cjelokupni cilj mora stvoriti istinsku ravnopravnu poziciju poljoprivrednicima širom Europe, a istovremeno omogućiti određeni stupanj razlika. Mali poljoprivrednici trebali biti izuzeti makar od dijela ovih uvjeta, kao što su i sada izuzeti od višestruke sukladnosti u okviru modela potpore za male poljoprivrednike“.

Kad su u pitanju zahtjevi uvjetovanosti, Petir je rekla da je neprihvatljivo znatno povećanje zahtjeva u okviru nove poboljšane uvjetovanosti uz istodobno smanjenje proračuna ZPP-a. To će dovesti do znatnog gubitka prihoda za poljoprivrednike i značajnog smanjenja izbora u sklopu poljoprivredno-okolišnih klimatskih mjera u II. stupu.

Odgovarajući na intervenciju zastupnice Petir, povjerenik Hogan naglasio je kako će biti poduprti aktivni poljoprivrednici, kao i jamstvo za bioraznolikost, a države članice moraju unutar ZPP-a doprinijeti u strateškim planovima. Također povjerenik Hogan smatra kako je dobrovoljnost za poljoprivrednike bolji poticaj od propisa, jer će to doprinijeti pojednostavljenju.

Video govora zastupnice Petir pogledajte OVDJE.

Odgovor povjerenika Hogana pogledajte OVDJE.