Petir izrazila zadovoljstvo izborenim potporama na EU razini za pčelarski sektor
21.01.2019.

Petir izrazila zadovoljstvo izborenim potporama na EU razini za pčelarski sektor

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir (EPP) u Popovači je sudjelovala na 25. izbornoj izvještajnoj godišnjoj skupštini udruge pčelara „Lipa Popovača“, održanoj u Vinskom dvoru, prilikom čega joj je dodijeljena zahvalnica za predani rad u korist pčela i pčelara. Prigodnim referatom predsjednika udruge Drage Plašćara i tajnika Udruge Dražena Koceta i predajom prve pčelarske zastave udruzi od strane gradonačelnika Josipa Miškovića tom je prigodom obilježena i 25. godišnjica od osnutka te udruge.

Marijana Petir rekla je da je zadovoljna potporama koje je zajedno s kolegama izborila na EU razini za pčelarski sektor te je istaknula da ako i po „najcrnijim scenarijama“ dođe do smanjenja proračuna za poljoprivredu zbog Brexita, sasvim je sigurno da oni koji će bilježiti rast proračuna bit će upravo pčelari. Nakon višegodišnjeg ukazivanja na probleme i izazove s kojima su pčelari suočeni, Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta usvojio je izvješće pod nazivom „Mogućnosti i izazovi za pčelarski sektor EU-a“, a na koje je zastupnica Petir podnijela ukupno 43 mandata u kojima su je podržali i kolege iz EPP-a te su svi usvojeni. Pri tome je osobito važno istaknuti da se, na zahtjev zastupnice Petir, Europska komisija obvezala da će povećati financiranje pčelarstva na način kojim bi se adekvatno poduprla važna ekološka usluga pčela kao oprašivača te da je usvojen i prijedlog sukladno kojem će Komisija objaviti poziv na natječaj s odgovarajućim poticajnim bespovratnim sredstvima za razvoj novog posebnog lijeka za pčele.

„Pčelarski sektor od ključne je važnosti za EU te znatno doprinosi društvu i s gospodarskog aspekta s oko 14,2 milijardi eura godišnje. Poseban je njegov značaj s ekološkog aspekta zbog održavanja ekološke ravnoteže i biološke raznolikosti jer 84 % biljnih vrsta i 76 % proizvodnje hrane u Europi ovisi o oprašivanju koje obavljaju domaće i divlje pčele. Primjerice, u Sjedinjenim Američkim Državama godišnje se ukupno ulaže 2 milijarde eura na umjetno oprašivanje. Zato moramo cijeniti doprinos pčela te mi je drago da je moj prijedlog da se uvede potpora po pčelinjoj zajednici prihvaćen“, rekla je Marijana Petir.

Petir je izrazila nezadovoljstvo Direktivom o medu koja ne zahtijeva davanje pune informacije potrošačima o stvarnom podrijetlu meda koji se stavlja na tržište te je kritizirala Europsku komisiju koja nema sluha za nužnost promijene te direktive.

„Formulacija kako je neki med dobiven miješanjem meda proizvedenog u EU i meda koji nije proizveden u EU ili mu je porijeklo iz EU, kupcu se ne daje apsolutna nikakvu korisnu informaciju. Takav nedorečeni propis kojim se ne zahtijeva točno navođenje porijekla meda uzrok je i drugih problema s kojima se danas naši pčelari susreću, poput enormnog uvoza meda iz Kine koji je prepolovio cijene meda u Hrvatskoj, a što otvara prostor za manipulacije i prijevare“, rekla je Petir i naglasila da je zatražila da ukoliko se ukaže potrebnim provede i antidampinški postupak protiv Kine kako bi se zaštitilo naše pčelare od nelojalne konkurencije ali i potrošače koji žele znati što kupuju.

Petir je zahvalila Udruzi na suradnji te je istaknula da joj je drago da je i predsjednik Udruge Drago Plaščar bio njezin gost na Europskom tjednu pčela i oprašivača u Europskom parlamentu koji ona suorganizira te je tom prigodom princu Albertu od Monaca poklonio med iz Moslavine.