Petir na proslavi Vincekova pozvala vinare na snažnije korištenje sredstava iz „Vinske omotnice“
21.01.2019.

Petir na proslavi Vincekova pozvala vinare na snažnije korištenje sredstava iz „Vinske omotnice“

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir (EPP) u subotu 19. siječnja u Popovači je sudjelovala na tradicionalnom obilježavanju blagdana sv. Vinka, zaštitnika vinogradara i njihovih vinograda te početku nove vinogradarske godine.

Prigodni program Udruge vinogradara i voćara „Škrlet“ održan je u vinariji Brune Belajca u prisutnosti predstavnika Grada Popovače i Sisačko-moslavačke županije te brojnih vinara i vinogradara, a potom je zastupnica Petir posjetila i Vinariju Trdenić.

Marijana Petir pozvala je sve okupljene da budu aktivniji u povlačenju sredstava iz EU fondova, jer kako je istaknula, iskoristivost sredstava iz „Vinske omotnice“ je do sada bila izuzetno slaba, a naš vinarski i vinogradarski sektor vapi za investicijama. „Za 'Vinsku omotnicu' namijenjenu pomoći sektora vina za razdoblje od 2019. do 2023. godine osigurano je 55,5 milijuna eura, odnosno 11,1 milijun eura godišnje. Specifičnost ovog programa je u tome da se sredstva namijenjena za tekuću godinu moraju u toj godini i potrošiti. Zato je važno da projekti budu dobro pripremljeni te vas potičem da se obratite za pomoć Županijskoj razvojnoj agenciji, a Ministarstvo poljoprivrede i Agenciju za plaćanje u poljoprivredi pozivam da ukloni administrativne prepreke jer mi se upravo na komplicirane procedure vinari žale“, rekla je Petir.

Vinarima i vinogradarima omogućeno je sufinanciranje ulaganja u vinarije, promociju i konverziju vinograda s ciljem postizanja konkurentnije proizvodnje i boljeg pozicioniranja naših vina na tržištu. A da je autohtona sorta vina Škrlet već našla svoj put prema tržištu i da je dobro prepoznata govori i činjenica da ima snažnu ambasadoricu, zastupnicu Petir koja Škrlet stalno promovira, a moslavačke je vinare ugostila u Europskom parlamentu i predstavila Škrlet u prijestolnici Europe. „Drago mi je da je naš Škrlet kvalitetniji iz godine u godinu i da vaš trud i ljubav koju ulažete u obradu svojih vinograda daje rezultate“, rekla je Petir zahvalivši svima koji su ostali živjeti i raditi u Moslavini jer na taj način čuvaju hrvatski ruralni prostor.