Sretna i blagoslovljena 2019. godina!
31.12.2018.

Sretna i blagoslovljena 2019. godina!

Na kraju još jedne godine pravo je vrijeme prisjetiti se svega onoga dobroga što nas je veselilo i vodilo prema naprijed. 

Tijekom svog mandata u Europskom parlamentu u Bruxellesu ugostila sam 593 posjetitelja iz Hrvatske, postavila sam 90 zastupničkih pitanja, izradila 6 izvješća i mišljenja, na plenarnim sjednicama govorila sam 1 114 puta i supotpisala sam 258 prijedloga na rezolucije. Na plaćeni staž u svoj ured u Europskom parlamentu primila sam 150 mladih nezaposlenih ljudi iz Hrvatske, a mnogima je od njih to bilo prvo radno iskustvo i referenca koju su mogli navesti u životopisu.

Bilo je puno lijepih trenutaka, a u nastavku sam izdvojila 10 koji su obilježili moju 2018.godinu.
 
Marijana Petir,
hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu

  Ovu je godinu obilježila reforma Zajedničke poljoprivredne politike. Mi zastupnici u Europskom parlamentu, članovi parlamentarnog Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj, ne slažemo se sa smanjenjem poljoprivrednog proračuna kojega je predložila Europska komisija i naš je stav ovdje jasan te ostaje nepromjenjiv. Drago mi je da već sada možemo potvrditi da će novi ZPP donijeti povećanje potpora za mlade poljoprivrednike s 50 na 100 tisuća eura i da će se vrednovati uloga pčela kao oprašivača kroz dodatne potpore pčelarskom sektoru. Također, zahvalna sam kolegama na iznimci koju su mi pomogli izboriti kako bi ostvarili pravdu za Hrvatsku - da se poštuje ugovor o pristupanju Hrvatske EU i da se novac za izravne potpore za hrvatske poljoprivrednike ne smanjuje.
 
Kao izvjestiteljica za žene i njihovu ulogu u ruralnim prostorima već sam se ranije upoznala s teškom situacijom s kojom su seoske žene suočene diljem Europe. Šokiralo me tada saznanje da niti jedna država članica nije aktivirala tematski potprogram za žene u ruralnim područjima, stoga u ovoj reformi ZPP-a nastavljam rad na tome da se ti programi zadrže i da ih države članice počnu koristiti. Ponosna sam što mi je moj Klub zastupnika EPP-a povjerio i ovo izvješće te se nadam da ću to povjerenje opravdati kako bi se položaj seoskih žena poboljšao, njihov nevidljivi rad vrednovao, a one napokon dobile socijalna prava koja im pripadaju.

Usvojen energetski paket zakona
Više od dvije godine trajao je rad na energetskom paketu zakona u kojemu sam sudjelovala od samog početka u svojstvu izvjestiteljice Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj te izvjestiteljice u sjeni Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane za Direktivu o promicanju obnovljive energije. Pregovori nisu bili nimalo laki, ali uspjeli smo u postavljanju zajedničkih ciljeva kako bismo u idućih deset godina ojačali energetsku učinkovitost Europske unije te kako bismo se mogli bolje prilagoditi klimatskim promjenama i svoju budućnost graditi na održivom upravljanju resursima. Okretanjem vlastitoj proizvodnji energije iz obnovljivih izvora smanjit ćemo svoju ovisnost o uvozu energije, a time i omogućiti da energija za građane bude jeftinija.

Izborena iznimka za hrvatske šume
Veliko postignuće i veliki ponos - prvi puta se u jednom od europskih propisa izrijekom daje mogućnost izuzeća Hrvatskoj da svoju referentnu razinu za šume izračuna uzimajući u obzir okupaciju dijela njezina teritorija u razdoblju od 1991. do 1998. godine te učinke rata i njegovih posljedica na praksu gospodarenja šumama na njezinu teritoriju. To znači da će Hrvatska i naša drvno-prerađivačka industrija i dalje bez ograničenja vezanih uz klimatsku politiku moći održivo koristiti šume koje su tijekom Domovinskog rata bile pod okupacijom. To je velika pomoć i za hrvatski državni proračun koji bi bez ove iznimke ostao bez nekoliko stotina milijuna eura.   

Proglašen najbolji hrvatski mladi poljoprivrednik koji je predstavljao Hrvatsku na 5. Europskom kongresu mladih poljoprivrednika
Ivan Gašić, pobjednik natječaja koji sam po treći put zaredom organizirala kao ambasadorica Europske pučke stranke, predstavljao je Hrvatsku na 5. Europskom kongresu mladih poljoprivrednika u Bruxellesu. Na Kongresu je sudjelovalo više od tristo mladih poljoprivrednika pristiglih iz cijele Europe, a hrvatski je projekt bio među njih dvanaest koji su ušli u finale izbora za najboljeg europskog mladog poljoprivrednika. Iznimno sam ponosna na sve hrvatske mlade poljoprivrednike i poljoprivrednice koji svojim inovativnim, kreativnim i održivim projektima te marljivim radom dokazuju da se ljubavlju i trudom sve može postići. Oni su odabrali zasukati rukave, ostati u Hrvatskoj i boriti se. Oni su za mene ponos Hrvatske.

U Europskom parlamentu obilježeno pet godina od prvog hrvatskog narodnog referenduma
Referendum je važan instrument izravne demokracije, a on ima poseban značaj kada referendumska inicijativa i dolazi od samih građana. To je znak da građani razumiju svoju ulogu u oblikovanju politike i da žele biti njezini aktivni kreatori, ali i da prepoznaju aktualna društvena kretanja i prijetnje s kojima smo suočeni. Tako je bilo i 2013. godine kada su sami hrvatski građani shvatili da je važno ustavno zaštititi brak kao zajednicu muškarca i žene. Drago mi je da smo ovu obljetnicu mogli obilježiti u Europskom parlamentu i da je konferencija koju sam organizirala zajedno s udrugom „U ime obitelji“ pokazala da je Hrvatska pokretač pozitivnih promjena i zaštitnik temeljnih europskih vrijednosti.

Slavonija predstavljena u Europskom parlamentu
Kao hrvatskoj zastupnici najveću mi radost čini kada mogu u Europskom parlamentu predstaviti bogatu hrvatsku kulturu i baštinu, ali i gastronomiju, naše poljoprivredne proizvode i vina. Drago mi je da je nakon moje Moslavine u Europskom parlamentu zasjala i naša zlatna Slavonija koju su ovdje dostojno predstavili KUD Šokadija iz Strizivojne te KUD Seljačka sloga iz Šljivoševaca pri čemu su kolege zastupnici imali priliku uživati i u zadivljujućem plesu kraljica ljelja sa sabljama, koji je vrijedan dio UNESCO-ve zaštićene nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Održana izložba o Majci Terezi u EP 
Majka Tereza je uistinu svetica cijeloga svijeta. Ponosna sam što sam, uz potporu kolega te samog predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajanija, u srcu europskog zakonodavstva mogla postaviti izložbu o Majci Terezi koju s pravom možemo smatrati jednom od najznačajnijih žena dvadesetog stoljeća. Zahvaljujem i Skopskoj biskupiji, na čelu s biskupom mons. Kirom Stojanovim koji je otvorio ovu izložbu, te Memorijalnoj kući Majke Tereze iz Skopja koja je izložbu pripremila. Europsku godinu kulturne baštine u Europskom smo parlamentu tako zaključili na najbolji mogući način - izložbom o ženi koja je ostavila nemjerljiv trag, na koju je Europa ponosna i koja može biti uzor i svim političarima današnjice.

Dodjela nagrade Makedonski senator i nagrade makedonskog prijateljstva
Zahvaljujem Ujedinjenoj makedonskoj dijaspori i Svjetskom makedonskom kongresu na nagradama koje su mi te dvije organizacije ove godine uručile. Ova dva priznanja za mene su poseban znak bliskosti i prijateljstva s makedonskim narodom. Posljednje godine za Republiku Makedoniju nisu bile nimalo lake, žao mi je da je EU dovela Makedoniju u tu nepravednu situaciju te propustila zaštiti građane Makedonije i prigrliti Makedoniju da postane članica europske obitelji kojoj oduvijek i pripada. Ja i dalje navijam za Makedoniju i nadam se skorom otklanjanju svih prepreka i otvaranju pregovora - bez uvjeta i kompromisa.

Belgijski vatrogasci posjetili Hrvatsku 
Nakon što su hrvatski vatrogasci posjetili belgijske prigodom 140. obljetnice Hrvatske vatrogasce zajednice, delegacija belgijskih vatrogasaca posjetila je Hrvatsku. Delegacija predvođena predsjednikom Udruženja vatrogasnih zajednica Europske unije sudjelovala je na Međunarodnoj konferenciji o vatrogastvu koja je pod mojim pokroviteljstvom održana u Mustafinoj Kladi prigodom 65. obljetnice postojanja tamošnjeg DVD-a, a s belgijskim sam vatrogascima posjetila i Hrvatsku vatrogasnu zajednicu i Javnu vatrogasnu postrojbu grada Zagreba. Rad hrvatskih vatrogasaca, posebice onaj volonterski, nema cijenu, stoga sam ove godine HVZ i sve hrvatske vatrogasce i nominirala za nagradu „Europski građanin“.


Video - Novosti iz Europskog parlamenta - Moja 2018. godina