„Što Europa čini za mene? Budućnost poslovanja, digitalno tržište i EU“
22.01.2019.

„Što Europa čini za mene? Budućnost poslovanja, digitalno tržište i EU“

U Kući Europe u Zagrebu u ponedjeljak, 21. siječnja održana je konferencija „Što Europa čini za mene? Budućnost poslovanja, digitalno tržište i EU“ u organizaciji Ureda Europskoga parlamenta u Hrvatskoj na kojoj je sudjelovala i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir.

Zastupnica Petir tom se prilikom osvrnula na perspektivu iz Bruxellesa kazavši kako je “Europa prepoznala važnost malih poduzetnika kao 'najzdravijeg' dijela društva te osmislila posebne programe za njih."

Upravo zato što većinu od 22 milijuna poduzeća u Europskoj uniji čine mala i srednja poduzeća, EU je još 2013. donijela Akcijski plan za poduzetništvo 2020., u okviru kojega poduzetnicima pomaže u osmišljavanju i razvoju novih proizvoda i usluga. Cilj je promicati osposobljavanje za poduzetništvo i stvoriti poticajno okruženje za poduzetnike uz uključenost svih zainteresiranih.

„Ako znamo da bi 44 % mladih u Europi željelo pokrenuti vlastiti posao, a prema podatcima iz 2011. samo je njih 4 % u dobi od 15 do 24 godine bilo samozaposleno, i to najčešće zbog nedostatka financija, ali i znanja, onda vidimo da je itekako potrebno ulagati“, kazala je Petir. Ona je navela i primjer mladih poljoprivrednika koji sudjeluju na natječaju za izbor najboljeg mladog poljoprivrednika koji ona kao ambasadorica EPP-a organizira već četvrtu godinu zaredom, te je poljoprivredu navela kao dobar model samozapošljavanja. Kako bi podržali mlade poljoprivrednike, zajedno s kolegama izborila se da se potpore za mlade poljoprivrednike u novom prijedlogu Zajedničke poljoprivredne politike podignu s 50 tisuća na 100 tisuća eura za pokretanje poljoprivrednog posla. Dodala je da upravo kroz Horizon 2020 osigurano 10 milijardi eura kako bi se poduprlo istraživanja i inovacije u poljoprivredu i tu vidi prostor za mlade koji žele učiti i kreativni su.

Petir je također spomenula i programe EU-a koji pomažu mladim poduzetnicima za edukaciju i razmjenu iskustava, primarno Erasmus i Erasmus+, kao i program za mala i srednja poduzeća COSME pomoću kojeg imaju bolji pristup jedinstvenom tržištu i međunarodnim tržištima."Postoci nisu dobri, što znači da treba bolje iskoristiti postojeće EU-programe poput Cosmea ili Horizonta 2020“, rekla je Petir i pozvala sve prisutne mlade poduzetnike da joj se obrate kao hrvatskoj zastupnici u Europskom parlamentu ukoliko misle da im ona može pomoći.

U bloku koji se bavio Europom kao jedinstvenim digitalnim tržištem i mladim poduzetnicima govorile su Tamara Maćašović (PWC) i Monika Ivanović iz tvrtke Infobip prenoseći iskustvo svoje kompanije koja djeluje globalno za više od šest milijuna korisnika diljem svijeta, a sjedište joj je u Istri u Vodnjanu. Ona se osvrnula na izazove s kojima se susreću te kako privući mlade stručnjake iz cijeloga svijeta jer je prosjek godina njihovih zaposlenika oko 30.

Vedrana Jelušić Kašić (Deloitte) i Davor Bruketa (Bruketa&Žinić&Grey) govorili su pak o svojim iskustvima i globalnom poslovanju na digitalnom tržištu dok se Mladenka Majerić iz organizacije „Crveni Nosovi“ osvrnula na suradnju na europskoj razini, a Ružica Petričec Fabijanec iz tvrtke RASCO na iskustvo s natječajima europskih fondova, ali i carinskim i drugim propisima s kojima su se tijekom svoga poslovanja susretali.

Frane Šesnić iz Zagrebačkog inovacijskog centra (Zicer) i Maja Brkljačić iz Algebre Laba sudjelovali su panelu na temu važnosti startup kompanija za poslovnu zajednicu, dok su tom prilikom i predstavljeni startupovi - Ante Lučić (Cronnect.me), Ladislav Jurić (Baggizmo) i Matina Tenžera (Divan).