Sveti Josip je i u šutnji, strpljivosti i poniznosti silno velik
21.02.2019.

Sveti Josip je i u šutnji, strpljivosti i poniznosti silno velik

Velika pobožnost svetom Josipu u Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu nastavila se kroz šestu srijedu kada su hodočasnike predvodili župljani karlovačke župe Svetog Martina biskupa iz Hrnetića.

Uz brojne Karlovčane slavlju su se pridružili članovi Marijine legije iz Lasinje, hodočasnici iz Bjelovara, Osijeka i drugih dijelova Hrvatske, a među njima se nalazila i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir.

Svetu misu predvodio je vlč. Filip Pavlović, župnik župe Svetog Martina, Karlovac-Hrnetić u koncelebraciji s mons. Antunom Senteom, ml., rektorom Svetišta, vlč. Leonardom Šardijem, povjerenikom za pastoral osoba s invaliditetom Varaždinske biskupije i vlč. Dragutinom Goričancem, župnik u Završju. Bogatstvu slavlja su pridonijeli zboraši hrnetićke župe.

Na kraju misnoga slavlja svoju vjeru je posvjedočila zastupnica Petir, kazavši kako vjeru smatra odgovorom na Božju milost i kako toj milosti trebamo pustiti djelovati:

„U onim trenucima kada se čini da je nemoguće riješiti određene probleme i kad konačno čovjek shvati da ne može više svojim snagama doći do određenog cilja, prepustimo sve Bogu i onda tek vidimo koliko je ta milost jako velika, koliko nas ona obuzima, preplavljuje i koliko tek onda na kraju dobivamo. Dakle, u tim trenutcima kad sve izgleda bez nade, kad sve prepustimo Bogu onda u stvari tek Bog sve to može poredati.“

Na pitanje o odnosu vjere i zastupničkog posla, to jest na pitanje koliko kršćanskih vrednota možemo pronaći u EU parlamentu, zastupnica Petir odgovara: „Boga ima svugdje! Bog je svugdje prisutan pa onda i u Europskom parlamentu, samo je pitanje hoćemo li mi Boga primijetiti, hoćemo li Mu dati prostora.“

Zastupnica Petir kaže kako joj sveti Josip posebno znači, posebno u svojoj poniznosti. „Kada pogledamo njegov život gdje je ,vjerojatno sve ono što je razmišljao o svojoj budućnosti, u jednom trenutku po Božjoj objavi samo stavio sa strane i rekao Bogu da i krenuo jednim drugim Božjim putem. I to je to, dakle, Bog nas zove, zove nas svakog, na nama je hoćemo li mu reći to malo da, ili ne.“ posvjedočila ja Petir, napomenuvši kako je sveti Josip velik u svojoj šutnji, ne možemo pronaći nijednu njegovu riječ u Svetom Pismo, a opet znamo kako je vršio ulogu oca Isusu Kristu, kako ga je odgajao i učio: „On je nekako šutljiv, a opet toliko puno daje, odgaja Isusa, postaje mu pravi otac, svima nama je nekako primjer kako se postaviti prema vlastitoj obitelji, kako skrbit za nju, kako se postavit prema radu, prema drugim ljudima i u stvari u toj šutnji, njegovoj strpljivosti i poniznosti, silno je velik.“

Nakon svjedočanstva četvero dubovačkih župljana, bliskih župnikovih suradnika, predali su dar zastupnici Petir. Tih četvero župljana, zajedno s mons. Senteom bit će gosti sljedećeg tjedna u Bruxellesu u europskom parlamentu kod zastupnice Petir gdje će predstaviti svetog Josipa zaštitnika Hrvatske i aktivnosti Nacionalnog svetišta svetog Josipa.

Izvor: Nacionalno svetište svetog Josipa