Usvojeno Mišljenje zastupnice Petir o Razrješnici za 2017. godinu općeg proračuna EU za dio koji se odnosi na Europsku komisiju
24.01.2019.

Usvojeno Mišljenje zastupnice Petir o Razrješnici za 2017. godinu općeg proračuna EU za dio koji se odnosi na Europsku komisiju

Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskoga parlamenta (AGRI) na ovotjednoj je sjednici usvojio Mišljenje zastupnice Petir o Razrješnici za 2017. godinu općeg proračuna EU za dio koji se odnosi na Europsku komisiju u kojem je zastupnica istaknula dobre elemente provedbe ZPP-a u 2017. koristeći izvješće Europskog revizorskog suda, ali je ukazala i na određene probleme. Petir smatra kako je bolja identifikacija uzroka pogrešaka u izvršenju proračuna važna za provedbu poljoprivredne politike.

„Revizorski sud trebao bi moći razlikovati uzrok nastanka pogrešaka jer u kompliciranim postupcima s puno dionika nenamjerne greške su nešto što se može očekivati s većom učestalošću. ZPP je upravo jedan takav primjer s milijunima korisnika jer ta politika utječe na više od 11 milijuna poljoprivrednika i 22 milijuna zaposlenih u sektoru poljoprivrede“, rekla je Petir.  

Naime, Zajednička poljoprivredna politika često se kritizira zbog veće učestalosti pogrešaka u njenoj provedbi. Te pogreške se ponekad odnose na upis pogrešnih podataka tijekom podnošenja zahtjeva za programe financiranja od strane korisnika, lošeg monitoringa nadležnog tijela, odstupanja u provedbi projekata pa sve do pogrešnih isplata korisnicima. „Kontrole postoje, greške se otkrivaju, ali i ispravljaju u visokom postotku, pogotovo kada se radi o nenamjernim pogreškama. Zato je dobrobit ZPP-a i njegovih korisnika puno značajnije otkriti greške koje se ili ponavljaju ili one koje su posljedica prijevara.  Kod sistemskih grešaka potrebno je mijenjati sustav, a prijevarama ne smije biti mjesta u provedbi ZPP-a,“ zaključila je Petir.

Pored navedenog, Petir je na sjednici razmijenila gledišta s g. Petreom Daeaom, rumunjskim ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja, a bilo je riječi i o prioritetima rumunjskog predsjedanja Vijećem Europske unije u području poljoprivrede. U tom kontekstu Petir se posebno osvrnula na skupinu koja je potpuno zanemarena kad je riječ o poljoprivrednoj politici, a to su ruralne žene koje upravljaju sa svega 30 posto obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva. „One su u 2014. ostvarile oko 35 posto ukupnog radnog vremena u poljoprivredi, brinu se o obitelji i domaćinstvu, a njihov rad nije prepoznat niti priznat“, istaknula je Petir.

Ministru poljoprivrede Daeau uputila je pitanje može li se li od rumunjskog predsjedanja očekivati rješavanje pitanja ruralnih žena jer je „njihova uloga multifunkcionalna i one su izuzetno vrijedne za cjelokupan život u ruralnom prostoru“, kazala je Petir.
Ministar je u svom odgovoru zastupnici Petir kazao kako „žene imaju vrlo jasnu viziju ruralnog područja i poljoprivrednog sektora, a to je zapravo vizija koju bismo mi kao političari trebali podržati i trebali bismo im dati vrlo jasan pravni okvir koji ćemo onda kasnije svi moći koristiti“.

Video govora zastupnice Petir pogledajte OVDJE.

Odgovor rumunjskog ministra pogledajte OVDJE.

Govor zastupnice Petir o razrješnici pogledajte OVDJE.