Zastupnici podnijeli čak 7 000 amandmana na reformu Zajedničke poljoprivredne politike
27.12.2018.

Zastupnici podnijeli čak 7 000 amandmana na reformu Zajedničke poljoprivredne politike

Na prijedlog nove Zajedničke poljoprivredne politike zastupnici u Europskom parlamentu podnijeli su u Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj ukupno 7.000 amandmana, od čega je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir podnijela ukupno 100 amandmana. Petir se posebno u svojim amandmanima referirala na unaprjeđenje statusa mladih i žena, održivo upravljanje šumama i biomasom, potporama za pčelarski sektor, osiguranje financijskih sredstava za hrvatske poljoprivrednike i razminiranje Hrvatske.

Podsjetimo, zastupnica Petir je amandmanom koji je predložila na budući višegodišnji financijski okvir, a koji je i usvojen na Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj, tražila da se poštuju obveze Unije iz Ugovora o pristupanju Hrvatske Uniji, kao i važnost zadržavanja i 'zaštite' iznosa financijske omotnice za izravna plaćanja, ali i za tzv. minsku omotnicu što je Odbor prihvatio. Petir je tražila i podršku Komisije te je to pitanje uputila i povjereniku Hoganu koji je obećao da će se ugovor o pristupanju Hrvatske Uniji poštivati, a sada je amandmane u tom smislu uložila i na reformu ZPP-a.

„Prijedlog reforme donosi veliku promjenu u načinu funkcioniranja ZPP-a te će biti potrebno više vremena za izradu strateških planova, što će vjerojatno iziskivati odgodu početka primjene kako bi se izbjegao prekid u isplatama poljoprivrednika“, rekla je Marijana Petir te istaknula kako ovako velik broj amandmana zastupnika koji se bitno razlikuju od prijedloga Komisije ukazuje da će pregovori oko konačnog izgleda reforme biti dugotrajni i mukotrpni.

Na unaprjeđenju tri dokumenta koji čine reformu ZPP-a (Prijedlog Uredbe o utvrđivanju pravila o potpori za strateške planove, Prijedlog Uredbe o financiranju i nadzoru zajedničke poljoprivredne politike i Izmjena Uredbe o uspostavljanju zajedničke organizacije tržišta poljoprivrednih proizvoda) radi se užurbano i u drugim odborima koji trebaju dati svoje mišljenje pa je tako najveća stranka u Europskom parlamentu, Europska pučka stranka imenovala Marijanu Petir izvjestiteljicom Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova (FEMM) vezano uz Uredbu o strateškim planovima u okviru nove Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP).

Kao izvjestiteljica Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova u nacrtu mišljenja koji je ovaj Odbor podnio, Petir je istaknula da samo 30 % žena ima status vlasnica poljoprivrednih gospodarstava te je skrenula pažnju na činjenicu da je participacija žena u povlačenju sredstava iz programa ruralnog razvoja niska te da niti jedna država članica nije do sada uspostavila tematski potprogram za žene u ruralnim prostorima predviđen Europskim poljoprivrednim fondom za ruralni razvoj, a kakav primjerice postoji za mlade poljoprivrednike.

Kao rješenje navedenog problema Petir je navela da je „potrebno povećati broj žena nositeljica poljoprivrednih gospodarstava i omogućiti državama članicama da mogu u svojim strateškim planovima u okviru Zajedničke poljoprivredne politike utvrditi posebne uvjete za financijske instrumente koji se odnose na poboljšanje položaja žena u ruralnim područjima i njihovih poslovnih mogućnosti“.

Također, Petir smatra da je za povećanje zaposlenosti žena nužno da države članice u Strateškim planovima promoviraju razvoj politika kojima je cilj postizanje ravnoteže između obiteljskog i poslovnog života, pri čemu značajnu ulogu igra razvoj usluga njege te izgradnja s time povezane infrastrukture. „Potpora ovim i sličnim mjerama može biti financirana u okviru potprograma za osnaživanje žena u ruralnim područjima te je u tu svrhu moguće sinergijsko korištenje programa InvestEU i ESF+“, zaključila je Petir.

Pogledajte i VIDEO obraćanja zastupnice Petir na ovu temu.