ZPP ZA TEBE u Osijeku
02.03.2019.

ZPP ZA TEBE u Osijeku

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir sudjelovala je u petak, 1. ožujka na radionici "ZPP za tebe" ("CAP for you") koju je u Osijeku organizirala Hrvatska poljoprivredna komora.

Na radionici su sudjelovali studenti Agronomskog fakulteta, Ekonomskog fakulteta i Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Radionica sa studentima dio je šireg projekta kojemu je cilj informirati mlade i poljoprivredne proizvođače o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici, programima i mjerama koje stoje na raspolaganju te načinu kreiranja poljoprivredne politike na razini Europske unije. Petir se već prethodno uključila u ovaj projekt obrativši se videolinkom na radionici namijenjenoj poljoprivrednim udrugama.

U svom uvodnom izlaganju, Marijana Petir je studentima opisala iskustva koja ima u radu u Europskom parlamentu istaknuvši kako europarlamentarci imaju utjecaj na donošenje odluka jer se većina problema može adresirati i riješiti upravo unutar odbora. Zastupnica je to pokazala i na konkretnim primjerima gdje su upravo njenim zalaganjem donesene odluke u korist Republike Hrvatske – ukidanje povijesnih kriterija za zdrave obroke mlijeka, voća i povrća u školama; osiguravanje obeštećenja za poljoprivrednike pogođene ruskim embargom; podizanje problema ruralnih žena na europsku razinu;  osiguravanje iznimke za hrvatske šume…

Petir se posebno osvrnula na novi prijedlog Zajedničke poljoprivredne politike, naglašavajući kako je glasovanje na Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj predviđeno za travanj. Istaknula je kako će nova Zajednička poljoprivredna politika zadržati i nadalje svoja dva stupa: izravna plaćanja i ruralni razvoj te pojasnila kako će se unaprijediti sustav organizacije zajedničkog tržišta putem sektorskih intervencija.

"Više novaca planira se za mlade poljoprivrednike i pčelare koji će unatoč pritiscima na proračun novog ZPP-a (zbog Brexita) biti dobitnici reforme", rekla je Petir pojašnjavajući kako će novi ZPP biti baziran na strateškim planovima koje će izrađivati države članice, a u kojima će se objediniti sve intervencije i mjere namijenjene provedbi zajedničke poljoprivredne politike na nacionalnoj razini.
Nakon izlaganja uslijedile su radionice i dijalog studenata s donositeljima odluka iz poljoprivrednog sektora.
 
„Nemojte dopustiti da oni koji su manje dobri od vas odlučuju o vašoj budućnosti i tome kako ćete vi živjeti. Ima jako puno pametnih i sposobnih mladih ljudi u Hrvatskoj i150 stažista koje sam primila na plaćeni staž u svoj ured u Bruxelles me je u to dodatno uvjerilo. Zato vas pozivam da se aktivirate i preuzmete budućnost u svoje ruke“, poručila je zaključno Petir studentima.

U dijalogu je uz zastupnicu Petir sudjelovao predsjednik Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Tomislav Panenić, dok je moderator bio osnivač poljoprivrednog portala Agroklub Vedran Stapić.