Održan 24. Izbor za najuzorniju hrvatsku seosku ženu - Marijana Petir

“Sve kandidatkinje koje sudjeluju na izboru za najuzorniju hrvatsku seosku ženu su kroz svoj život i rad pokazale da su vrijedne, marljive, radišne, da čuvaju tradicionalne vrijednosti i baštinu hrvatskog naroda te svima mogu biti uzor. Za mene su sve pobjednice!”, rekla je predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, Marijana Petir, otvarajući 24. Izbor za najuzorniju hrvatsku seosku ženu kojeg je organizirala udruga Uzorne seoske žene u Benkovcu, a od kuda dolazi prošlogodišnja pobjednica, Marina Šunić.

Odbor za poljoprivredu Hrvatskog sabora bio je pokrovitelj ove manifestacije kojoj je cilj promicati trud i rad vrijednih seoskih žena. “Svake godine imamo priliku vidjeti žene koje ruše predrasude i aktivno sudjeluju u različitim područjima. Sudionice izbora često su uspješne poduzetnice, profesorice glazbe, poljoprivredne inženjerke, kao i aktivne članice vatrogastva i humanitarnih udruga. One dolaze iz svih dijelova Hrvatske, od sjevera do juga, i predstavljaju ponos svojih županija svojom kreativnošću, radom i poduzetništvom.”, rekla je Katica Jerleković, predsjednica udruge Uzorne seoske žene, posebno zahvalivši zastupnici Petir za njenu dugogodišnju podršku ovoj manifestaciji i svim ruralnim ženama.

Za titulu Najuzornije hrvatske seoske žene natjecalo se 16 žena iz cijele Hrvatske, a žiri je odlučio da je pobjednica Aleksandra Berić iz Brodsko-posavske županije, dok je prva pratilja Dijana Matuzalem iz Virovitičko-podravske županije, a druga Ivana Golenko iz Međimurske županije.

Marijana Petir je predstavila aktivnosti koje Odbor za poljoprivredu provodi kako bi se unaprijedio položaj žena na selu, vrednovala njihova multifunkcionalan uloga i dala podrška njihovim projektima. “Danas je na čelu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava 30% žena, a naš je cilj ohrabriti i podržati  što više žena da se odvaže baviti poljoprivredom, jer ako žena odluči živjeti na selu, onda će i cijela obitelj živjeti na selu, što je preduvjet kako bi postigli generacijsku obnovu poljoprivrede i zaustavili depopulaciji hrvatskog sela”, rekla je Petir i zahvalila seoskim ženama što su sačuvale jezik, nošnju, pjesmu, kulturu, identitet i vjeru hrvatskog naroda, što za nas proizvode hranu, čuvaju hrvatski prostor i naše vrijednosti.