O meni - Marijana Petir

MARIJANA PETIR,

ZASTUPNICA U HRVATSKOM SABORU (NEZAVISNA)

 

Marijana Petir izabrana je 5. srpnja 2020. godine za zastupnicu u Hrvatskom saboru s 8 505 preferencijalnih glasova u 6.izbornoj jedinici.  Obnaša slijedeće dužnosti:

 

 

Kratki životopis:

 

Rođena 04.10.1975.godine u Kutini. Diplomirala biologiju i ekologiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, te teologiju na Institutu za teološku kulturu laika na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je završila i specijalistički poslijediplomski studij iz Managementa neprofitnih organizacija i socijalnog zagovaranja. Završila je niz usavršavanja i specijalizacija među kojima i specijalizaciju iz političke komunikacije na The London School of Economics and Political Science u Londonu te Mini MBA in Digital Business u Zagrebu u suradnji Algebre i Kelley School of Business, Indian University (SAD).

 

U dva je mandata bila zastupnica u Hrvatskom saboru (2002-2003, 2007-2011). Obnašala je dužnost predsjednice Kluba zastupnika Hrvatske seljačke stranke i predsjednice Odbora za zaštitu okoliša, članice Delegacije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe i Zajedničkog parlamentarnog odbora Hrvatska – EU. Bila je vanjska članica Odbora za ljudska i prava nacionalna manjina Hrvatskog sabora kao predstavnica Hrvatske biskupske konferencije.

 

Obnašala je dužnost hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu (2014-2019) na koju je izabrana s 42 683 preferencijalnih glasova građana Republike Hrvatske. U Europskom parlamentu bila je članica Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj, Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova, Delegacije u Zajedničkom parlamentarnom odboru EU-Makedonija kao i zamjenice člana u Odboru za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane, Delegaciji za odnose s Izraelom i Delegaciji u Parlamentarnoj skupštini Unije za Mediteran. Kao članica Kluba zastupnika Europske pučke stranke i Radne grupe za interkulturalni i vjerski dijalog, organizirala je nekoliko konferencija i pokrenula inicijative za pomoć progonjenim kršćanima koji su danas najproganjanija vjerska skupina na svijetu. Nagradu je dobila za svoj predani rad usmjeren na zaštitu pakistanskih kršćana koju joj je uručila Kršćanska demokratska stranka Pakistana.

 

Marijana Petir dobitnica je EU Oscara kao najbolja europska zastupnica za poljoprivredu, ruralni razvoj i ribarstvo kojeg dodjeljuje The Parliament Magazine.

 

Kao prva zastupnica u Europskom parlamentu, Marijana Petir dobila je u Washingtonu nagradu za prijateljstvo UMD Makedonije od strane Ujedinjene makedonske dijaspore (UMD) za podršku Makedoniji na njenon euro-atlanskom putu.

 

Aktivna u civilnom društvu, voditeljica i glasnogovornica antinuklearne kampanje u Hrvatskoj kojom je spriječena izgradnja odlaglišta nuklearnog otpada u Moslavini i voditeljica kampanje koja je rezultirala proglašavanjem Hrvatske državom slobodnom od GMO-a. U svom se političkom i javnom radu zalaže za razvoj ruralnih područja i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, kao i za zaštitu tradicionalnih, kršćanskih i općeljudskih vrijednosti.