Zastupnica Petir u Hrvatskom saboru organizira obilježavanje 25.obljetnice beatifikacije bl.Alojzija Stepinca - Marijana Petir

Izložba U ljubavi prema hrvatskom narodu bit će otvorena 3. listopada 2023. godine u 10 sati u Hrvatskom saboru, u prostoru pored Bašćanske ploče, a slijedit će je okrugli stol u dvorani Ivana Mažuranića s početkom u 10.15 sati.  Izložba i okrugli stol održavaju se na 25. obljetnicu beatifikacije blaženog Alojzija Stepinca u organizaciji zastupnice u Hrvatskom saboru Marijane Petir.

Sadržajan život i djelovanje blaženoga Alojzija Stepinca ispunjen hrabrošću, vjerom, pouzdanjem te ljubavlju prema Bogu i ljudima, kao i povijesni kontekst vremena u kojem je Stepinac živio, prikazat će izložba koju je pripremio mons. Nedjeljko Pintarić, a koja će biti praćena nizom fotografija sa snažnim blaženikovim citatima. U sklopu izložbe bit će postavljene četiri skulpture bl. Stepinca, radovi akademskih kipara Mile Wood, Josipa Poljana, Tomislava Kršnjavoga i Ante Jurkića, te četiri medalje posvećene Blaženiku, rad akad. kipara Damira Mataušića.

Jedna od glavnih odrednica života blaženoga Alojzija Stepinca bila je raskoš njegove humanosti, koja se očitovala u podizanju glasa protiv svake nepravde te u konkretnoj pomoći najslabijima, najranjivijima i najugroženijima – svima koji su bili potrebni njegove blizine i pomoći, neovisno o njihovom spolu, dobi, rasi, narodnosti i vjeri, u dubokoj svijesti da je život svakog čovjeka neprocjenjivo vrijedan i važan od začeća do prirodne smrti.

Bio je neustrašivi pastir koji se, unatoč svim pritiscima tadašnjega komunističkog režima nije odrekao vjernosti Katoličkoj Crkvi i Rimskom prvosvećeniku kako bi sačuvao jedinstvo Crkve. Kao istinski domoljub niti u najtežim trenucima nije želio napustiti svoju zemlju Hrvatsku. U prilog tomu idu i njegove riječi ispisane na grobu u zagrebačkoj prvostolnici: „Ljubiti pravdu a mrziti nepravdu – to je moje načelo. U ljubavi prema hrvatskom narodu neću se dati ni od koga natkriliti.“

Njegove snažne riječi i djela i danas su primjer i putokaz kako svoj život izgraditi i nadograđivati na pravim temeljima. Okrugli stol na kojem će govoriti postulator za kauze beatifikacije i kanonizacije Zagrebačke nadbiskupije mons. dr, Juraj Batelja, dr.sc.Mario Jareb s Hrvatskog instituta za povijest, župnik Župe Krašić, vlč. Ivan Vučak i dr.sc.Davor Trbušić s Fakulteta hrvatskih studija, ima za cilj rasvijetliti kako je u crkvenom i društvenom kontekstu prihvaćen blaženi Alojzije Stepinac, sagledavajući njegov život i djelovanje (1898-.1960.), razdoblje od smrti do beatifikacije (1960.-1998.) i od beatifikacije do naših dana.