15 milijardi kuna ulaže se u revitalizaciju Sisačko-moslavačke županije - Marijana Petir

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predsjedao je u ponedjeljak, 27.prosinca 2021. sastankom na kojem je predstavljen Program društvene i gospodarske revitalizacije potpomognutih područja Sisačko-moslavačke županije pogođenih potresom. Taj je Program izrađen na njegovu inicijativu, a uz njega su na sastanku sudjelovali ministri, saborski zastupnici, te župan i gradonačelnici.

Plenković je rekao kako se ovim Programom planira za gospodarsku i društvenu revitalizaciju Sisačko-moslavačke županije, kroz infrastrukturne, gospodarske i demografske projekte, u idućih osam godina, uložiti više od 15 milijardi kuna.

Razorni potres pogodio je Sisačko-moslavačku županiju prije godinu dana i izazvao štetu od 5,5 milijardi EUR tj.10,2% BDP-a Hrvatske stoga se obnova i Program revitalizacije moraju odvijati paralelno.

Zastupnica u Hrvatskom saboru Marijana Petir rekla je kako Sisačko-moslavačka županija u gospodarskom i demografskom smislu zaostaje za drugim krajevima Hrvatske te je stoga važno da je prihvaćen prijedlog da se cijela županija obuhvati Programom revitalizacije. Podržala je strateške projekte koji su planirani poput dovršetka autoceste do Siska, izgradnje Majstorske škole i ulaganja u Lječilište Topusko, no naglasila je i važnost pomoći poljoprivrednim gospodarstvima kojima treba omogućiti da kroz kratke lance opskrbom hranom svoj domaći proizvod prodaju javnim institucijama na tom području. Zatražila je da se u tom Programu ravnomjerno zastupe sve općine i gradovi, ne zaboravljajući pri tom solidarnost prema onima koji su teško stradali u potresu. “Mi se sada borimo za svakog čovjeka da ostane ovdje kao i za svako radno mjesto i za to je potrebno osigurati uvjete, uključujući i infrastrukturu”, rekla je Petir te pozvala da se uz ulaganja u prometnu infrastrukturu, podrže projekti koji otvaraju radna mjesta ili ih pak mogu sačuvati kao što je modernizacija Petrokemije što bi trebalo biti snažnije zastupljeno i u Nacionalnom programu oporavka i otpornosti. Rekla je da se obnova odvija presporo i da se nada kako su napokon otklonjene sve administrativne i tehničke zapreke kako bi se stanovnicima stradalima u potresu obnovili njihovi domovi.
Ono što je nama bio imperativ kao Vladi RH i zadatak koji je predsjednik Vlade stavio i pred Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU i pred Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja zapravo je imperativ da promijenimo stanje na području Sisačko-moslavačke županije. Ovim programom zapravo i činimo taj korak da bismo to stanje i promijenili u narednom desetogodišnjem razdoblju”, izjavila je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak.

Kao najveći projekt istaknuto je dovršenje autoceste Zagreb-Sisak, mnogobrojni poduzetnički projekti, kao i obnova stambenih objekata.

Ministar Ćorić je naglasio kako taj program društvene i ekonomske revitalizacije predstavlja jasnu poruku Vlade stanovništvu Banovine i Sisačko-moslavačke županije da će naredne godine koje nose proračunska i europska sredstva biti najvećim dijelom fokusirana na revitalizaciju tih prostora.

Ministar Ćorić je rekao i da su  jedna od pretpostavki snažnije integracije Banovine i Sisačko-moslavačke županije njezina infrastrukturna i prometna povezanost te stoga cestovni i željeznički koridori navedeni u tom programu čine velik financijski dio tog programa, te naglasio i da je poticanje ekonomske aktivnosti pretpostavka demografske revitalizacije tog područja.