20. obljetnica Središnjeg saveza udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka - Marijana Petir

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir, u nazočnosti je ministrice poljoprivrede Marije Vučković i  gradonačelnika Popovače Josipa Miškovića, u subotu 1.travnja sudjelovala na Svečanoj sjednici skupštine Središnjeg saveza udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka povodom jubilarne 20. godišnjice djelovanja ovog nacionalnog saveza, održanoj u Domu kulture u Popovači.

U sklopu svečanosti, Marijana Petir primila je  priznanje za doprinos radu Saveza, očuvanju autohtone pasmine konja hrvatskog hladnokrvnjaka i razvoju konjogojstva. Upravo zahvaljujući zalaganju Marijane Petir, posredstvom njenog amandmana na državni proračun prije 20 godina, uvedena je potpora za autohtone pasmine konja radi očuvanja genetskog nasljeđa. Ta je potpora pridonijela opstanku autohtonih pasmina konja, a kada je riječ o hladnokrvanjaku, i rastu populacije te pasmine, koja je sada dosegla broj od 10 800 grla.

Petir je čestitavši Savezu ovu visoku obljetnicu, istaknula kako su konji važni u očuvanju pašnjačkih površina i biološke raznolikosti, te da bi voljela da budu snažnije prisutni u turizmu i na kulturnim manifestacijama jer predstavljaju dio naše hrvatske baštine i identiteta.

Ministrica Vučković rekla je kako je putem Nacionalnog programa očuvanja izvornih i ugroženih pasmina domaćih životinja u Republici Hrvatskoj u razdoblju 2018.-2021. za hrvatskog hladnokrvnjaka isplaćeno više od 6,6 milijuna eura, a sektoru konjogojstva je ukupno iz Programa ruralnog razvoja isplaćeno više od 21 milijuna eura.

Nacionalni program se odvija i u razdoblju 2021.-2025, a u sklopu Strateškog plana do 2027.  osigurano je 38,8 milijuna eura za očuvanje ugroženih izvornih pasmina domaćih životinja te 11,7 milijuna eura za očuvanje, održivo korištenje i razvoj genetskih izvora u poljoprivredi.