30. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Svete Stolice - Marijana Petir

Zastupnica i predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir sudjelovala je 9. i 10. studenog u izaslanstvu ministra vanjskih i europskih poslova dr.sc. Gordana Grlića-Radmana u službenom posjetu Svetoj Stolici povodom 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Svete Stolice. U izaslanstvu je bila i mnistrica turizma i sporta, Nikolina Brnjac. Zastupnica Petir je zajedno s hrvatskim izaslanstvom sudjelovala na Općoj audijenciji kod Svetog Oca, Pape Franje, tijekom koje je ministar Grlić-Radman darovao papi Franji drvo masline s otoka Brača i brevijar te je istaknuo zahvalnost Svetoj Stolici na važnoj ulozi u procesu međunarodnog priznanja Hrvatske, kao i na njenoj velikoj potpori našem pristupanju Europskoj uniji. Zastupnica Petir zamolila je sv.Oca da blagoslovi Hrvatsku i hrvatski narod što je sveti Otac s radošću i učinio.

Zastupnica Petir sudjelovala je na sastancima koje je ministar Grlić-Radman imao s msgr. Paulom Richardom Gallagherom, tajnikom za odnose s državama Svete Stolice i kardinalom Pietrom Parolinom, državnim tajnikom Svete Stolice, a održala je i zaseban sastanak s kardinalom Kurtom Kochom, prefektom Dikasterija za promicanje jedinstva kršćana.

Na sastancima se razgovaralo o zaštiti slobode vjere i pomoći progonjenim kršćanima, položaju Hrvata u BiH i Srbiji te stanju u Jugositočnoj Europi, ratu u Ukrajini, hrvatskom predsjedanju s IHRA-om, međureligijskom dijalogu i značaju bl.Alojzija Stepinca za hrvatski narod, te u tom smislu i o planovima za obilježavanje dvije važne obljetnice iduće godine, a to su 70. godišnjica od proglašenja Alojzija Stepinca kardinalom te 25. godišnjica njegove beatifikacije.

Visoki dužnosnici Svete Stolice posebno su pohvalili projekt stipendiranja mladih kršćana progonjenih zbog svoje vjere sa područja Azije, Afrike i Bliskog Istoka kojeg je Hrvatska uvela na inicijativu zastupnice Petir, kao i pružanje direktne pomoći obiteljima žrtava terorističkog napada na biskupiju Ondo u Nigeriji.

Tijekom službenog posjeta Svetoj Stolici, državno izaslanstvo sudjelovalo je i na svetoj misi za Domovinu i hrvatski narod u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima, te su obišli i Papinski hrvatski Zavod svetog Jeronima u Rimu – gdje su se susreli s rektorom, velečasnim Markom Đurinom, svećenicima na studiju u Rimu te hrvatskom zajednicom.

U Bazilici Svetih Apostola u Rimu – u povodu 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Svete Stolice – Hrvatsko glazbeno društvo „Sveta Cecilija – Korčula“ izvelo je Morešku, tradicionalnu vitešku igru čemu je prisustvovalo hrvatsko državno izaslanstvo kao i predstavnici diplomatskog zbora pri Svetoj Stolici.