80. obljetnica stradanja Zrina - Marijana Petir

U nedjelju, 10. rujna u župnoj spomen – crkvi Našašća Svetog Križa u Zrinu, zastupnica, gospođa Marijana Petir, u svojstvu je  izaslanice predsjednika Hrvatskoga sabora, gospodina Gordana Jandrokovića, prisustvovala Svetoj misi, koja se je održala povodom 80. obljetnice stradanja Zrina. Svetu misu predvodio je apostolski nuncij u Republici Hrvatsko Giorgio Lingua, u zajedništvu s krčkim biskupom Ivicom Petanjkom, domaćim biskupom Vladom Košićem, biskupskim vikarom i ravnateljem Zaklade za Zrin Markom Cvitkušićem i više svećenika. Petir je sudjelovala i u procesiji koja je prethodila svetoj misi te je položila vijenac i zapalila svijeću ispred središnjeg križa i odala počast svim poginulim, nestalim i preminulim Zrinjanima.

Tragedija Zrina traje od početka rujna 1943. godine, kada je iza blagdana Male Gospe, 9. i 10. rujna 1943. gradić Zrin na Banovini uništen, većina muškaraca odmah pobijena (291), a preostali stanovnici, žene i djeca su raseljeni, uglavnom u Slavoniju. Sve kuće, škole, crkve, svi gospodarski objekti odmah su uništeni u cijelosti, a da bi progon Hrvata iz Zrina bio konačan, imovina im je svima oduzeta presudom Kotarskog suda u Dvoru 1946. godine, te im je zabranjen povratak u Zrin.

Zastupnica Petir u suradnji s Vladom Republike Hrvatske ulaže napore kako bi se nepravda učinjenima prema Zrinjanima ispravila. „Uz ime Zrin veže se puno simbolike i značenja. Zrin je preživio svoje slavne gospodare i bio svjedokom velikih patnji hrvatskog naroda. Voljela bih da Zrin svjedoči zajedništvu i nacionalnom optimizmu koji su nam potrebni za napredak naše domovine i naroda“, poručila je zastupnica Petir iz Zrina.

Zastupnica Marijana Petir, u svojstvu je izaslanice predsjednika Hrvatskoga sabora, gospodina Gordana Jandrokovića, sudjelovala na predstavljanju monografije „Zrin u spomen žrtvama genocida“,  koja se je održala 5. rujna 2023. u Nadbiskupijskijskom pastoralnom institutu na Kaptolu, a bila je prisutna i na premijeri dokumentarnog filma “Zrin 1943.”, redateljice Nade Prkačin, koja se je održala u petak 8. rujna u  u Velikom Kaptolu u Sisku.