Hrvatska stipendira mlade kršćane progonjene zbog svoje vjere - Marijana Petir

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je u četvrtak, 23.prosinca u Banskim dvorima stipendiste iz Programa stipendiranja mladih kršćana progonjenih zbog svoje vjere u Africi, Aziji i Bliskom Istoku koji studiraju u Hrvatskoj.
Program stipendija uveden je na inicijativu zastupnice u Hrvatskom saboru Marijane Petir čiji amandman na državni proračun je Vlada Republike Hrvatske usvojila krajem prošle godine, a kojim je osigurana pomoć progonjenim kršćanima i drugim osobama koje su u potrebi s 1,5 milijuna kuna u okviru razvojne suradnje u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Uz predsjednika Vlade, na sastanku su bili ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Studentice i studenti došli su iz Indije, Pakistana, Sirije, Južnog Sudana, Nigerije, Benina i Etiopije. Na sastanku su razmijenjena mišljenja o njihovim iskustvima boravka u Hrvatskoj, obrazovnom sustavu te aktualnim izazovima vezanim uz pandemiju koronavirusa.Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je daljnju podršku Vlade ovom Programu koji mladima iz zemalja u razvoju kroz studij u Hrvatskoj daje potrebna znanja i vještine kojima će pomoći i svojim zemljama u promicanju gospodarskog napretka i demokracije.

“Od 5500 mladih kršćana progonjenih zbog vjere u Isusa Krista na području Afrike, Azije i Bliskog Istoka koji su se javili na javni poziv, osigurali smo stipendije za studiranje u Hrvatskoj za njih deset. Veliki broj prijava govori o tome da su potrebe jako velike i da je sloboda vjeroispovijesti ugrožena u mnogim zemljama diljem svijeta. Kroz ovaj Program omogućit ćemo mladim studentima stjecanje znanja i vještina kako bi po povratku u svoje zemlje mogli graditi bolje i tolerantnije društvo. Vjerujem da će im to biti poticaj da kada budu u prilici, podrže one koji su u potrebi, baš kao što smo mi sada podržali njih”, rekla je Marijana Petir.