Agro-klaster će otkupljivati poljoprivredne proizvode s područja stradalog u potresu - Marijana Petir

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir dogovorila je s direktorom Agro-klastera Zdenkom Podolarom mogućnost otkupa poljoprivrednih proizvoda koje su proizveli poljoprivrednici na potresom pogođenim područjima a koji su proizvedeni i deklarirani u skladu sa svim propisima koji uređuju proizvodnju i promet prehrambenih proizvoda. Predstavnicima lokalne samouprave, lokalnim akcijskim grupama i udruženjima poljoprivrednika na stradalim područjima Sisačko-moslavačke županije, Petir je uputila dopis kojim ih poziva da pruže podršku ovoj inicijativi obavještavanjem poljoprivrednika o mogućnostima otkupa njihovih proizvoda od strane Agro-klastera d.o.o., kako bi se pomoglo poljoprivrednicima osiguravanjem plasmana njihovih proizvoda.

„Katastrofalni potres prouzročio je štete poljoprivrednim gospodarstvima, ostavljajući posljedice na gospodarstvima, njihovim prerađivačkim kapacitetima, poljoprivrednoj mehanizaciji, usjevima i stočnom fondu, no važno je prepoznati i da se naši poljoprivrednici, uz ove probleme, susreću i s problemom plasmana svojih proizvoda“,  istaknula je Petir. „Žurno moramo reagirati ako želimo zadržati poljoprivrednike na ovim područjima i očuvati poljoprivrednu proizvodnju a pomoć koju će Agro-klaster pružiti otkupljujući proizvode naših poljoprivrednika pomoći će im u plasmanu njihovih proizvoda i osiguranju financijskih sredstava potrebnih za planiranje nove proizvodne sezone“, istaknula je Petir. Ona je podsjetila i da je zatražila da se iznađu sredstava u okviru pregovora o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU o Kriznom fondu za poljoprivredu koja bi bila namijenjena sanaciji šteta uzrokovanih strašnim potresom koji je pogodio Sisačko-moslavačku, Zagrebačku i Karlovačku županiju.

Zdenko Podolar je rekao da su osnivači tvrtke Agro-klaster d.o.o. su Vukovarsko-srijemska županija, općine Cerna, Vrbanja, Drenovci, Lovas i Stari Jankovci, Fakultet agrobiotehničkih znanosti i Zadruga za proizvodnju voća i povrća “Vinkovačka šparoga”. „Cilj i misija rada Agro-klastera je jačanje konkurentnosti i povezivanje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i drugih malih proizvođača na području  Vukovarsko-srijemske županije, no obzirom na sve poteškoće koje su se dogodile proizvođačima na područjima stradalima u potresu, članovi Agro-klastera izrazli su spremnost pružiti potporu upravo tim poljoprivrednicima u prodaji njihovih finalnih proizvoda kroz promotivno-prodajni centar CROTASTE kojeg smo nedavno otvorili u Zagrebu ali i kroz druge institucije i centre s kojima smo razvili suradnju“, rekao je Podolar.