Antonia Mrzlić Budak iz Istarske županije najuzornija je hrvatska seoska žena - Marijana Petir

Antonia Mrzlić Budak iz Istarske županije najuzornija je hrvatska seoska žena, dok je prva pratilja Ivančica Kudlek iz Sisačko-moslavačke županije, a druga pratilja je Kristina Ivić iz Brodsko-posavske županije. Odlučio je to stručni žiri na Izboru najuzornije hrvatske seoske žene održanom u subotu, 08.listopada u Čakovcu. Izbor, 22. po redu,  organizirala  je Udruga „Uzorne seoske žene“, a Odbor za poljoprivredu Hrvatskog sabora bio je pokrovitelj ove manifestacije.

Predsjednica  Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir istaknula je kako Odbor  radi na podizanju svijesti javnosti o važnosti ruralnog područja, kako zbog važnosti tog prostora za proizvodnju hrane, tako i zbog vrednovanja rada seoskih žena, koje brinući o obitelji, poljoprivrednoj proizvodnji, čuvajući našu tradiciju, običaje i kulturno nasljeđe, u većini slučajeva rade bez primjerene naknade.

Istaknula je da je potrebno raditi na jačanju ekonomskog i socijalnog položaja žena u ruralnim područjima te da je u  tom smislu Odbor za poljoprivredu predložio i inicirao uključivanje mjera koje će pripomoći unapređenju položaja žena na ruralnim područjima u Nacionalni strateški plan u okviru Zajedničke poljoprivredne politike i Strategiju poljoprivrede Republike Hrvatske do 2030. godine. „U više smo navrata otvarali raspravu o ovoj temi, predlagali konkretne mjere, na našu inicijativu u sklopu Nacionalnog plana za ravnopravnost spolova 2021 – 2024, Ministarstvo poljoprivrede preuzelo je provođenje mjera koje će unaprijediti položaj žena na selu, a pri donošenju izmjena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu usvojen je amandman Odbora kojim je uvedeno bodovanje za „žene poljoprivrednice“, kako bi ih se potaknulo na bavljenje poljoprivredom i time priznala njihova multifunkcionalna uloga u ruralnim područjima“, rekla je Petir i dodala kako je potrebno razmišljati o modelu za reguliranje profesionalnog statusa seoskih žena.

 

„Zadivljena sam svestranošću i požrtvovnošću žena koje se natječu za titulu najuzornije hrvatske seoske žene večeras u Čakovcu. Za mene ste sve pobjednice!“, rekla je Marijana Petir, zahvalivši svim seoskim ženama na njihovom trudu i radu koju ulažu u očuvanje i razvoj ruralnih područja.

Zastupnik Siniša Jenkač u ime je Odbora za poljoprivredu bio član stručnog žirija koji nije imao nimalo lak zadatak između 17 kandidatkinja iz 13 županija, odabrati pobjednicu.