Dan državnosti i 30.obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske - Marijana Petir

U povodu Dana državnosti i 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske u Hrvatskome narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu održan je svečani koncert solista, Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a pod vodstvom maestra Ivana Repušića. Solisti su bili Darija Auguštan (sopran), Dubravka Šeparović Mušović (mezzosopran), Filip Filipović (tenor), Ljubomir Puškarić (bariton) i Sabrina Hebiri (vokal). Na programu su bila reprezentativna djela hrvatske glazbene baštine te je u počast Ukrajini izvedena skladba “Melodija” ukrajinskog glazbenika Miroslava Skorika.
Na svečanom koncertu bilo je 500 uzvanika, sadašnjih i bivših dužnosnika, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković zajedno s članovima Vlade, bivši predsjednici države, predstavnici akademske zajednice i diplomatskog zbora, zastupnici u Hrvatskom saboru, među kojima i Marijana Petir, predsjednica Odbora za poljoprivredu. Ona je tom prilikom čestitala Dan državnosti i zahvalila hrvatskim braniteljima za Domovinu.
Predsjednik Vlade Andrej Plenković podsjetio je na konstituiranje i prvo zasjedanje demokratski izabranoga Hrvatskoga sabora, kada je 30. svibnja 1990. hrvatski narod na slobodnim izborima izabrao demokratsku vlast te na put osamostaljenja i svoje neovisnosti, a taj je put u protekla tri desetljeća donio ne samo slobodnu i samostalnu hrvatsku državu, nego i državu koja ima svoje institucije, zaštitu ljudskih prava, koja se integrirala u sve ključne međunarodne i europske institucije, osobito Ujedinjene narode.
Podsjetio je kako je prije nekoliko dana obilježena 30. obljetnica članstva Hrvatske u UN-u, da je Hrvatska već 13 godina članica NATO-a, a uskoro će biti obilježena i deveta godišnjica punopravnog članstva u Europskoj uniji.
„Na pragu smo schengenskog prostora i europodručja, realiziramo sve nacionalne zadaće upravo onim slijedom i vremenskim kalendarom kako je to u svojem prvom govoru u Hrvatskom saboru rekao i prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. Stoga svima od srca čestitam Dan državnosti“, poručio je premijer Plenković.