EU hitno mora riješiti problem s ukrajinskim žitom - Marijana Petir

U raspravi o Izvješćima premijera sa sastanka Vijeća u veljači i ožujku, zastupnica Marijana Petir rekla je da je na oba sastanka dominirala rasprava o situaciji u Ukrajini. Dodala je kako se događaju nezakonite deportacije i transferi ukrajinske djece – preko 15 tisuća ukrajinske djece je oteto, oni su odvedeni iz svojih domova, odvedeni od svojih roditelja, i dovedeni su u situaciju kojom se pokušava brisati identitet te ukrajinske djece, što ima obilježja genocida.

„U tom smislu pozdravljam i stav Hrvatske, koji je iznesen na Vijeću, a to je podrška istrazi koju provodi tužitelj Međunarodnog kaznenog suda i podrška koja je dana i osnivanju Međunarodnog centra u Haagu za kazneni progon zločina i agresije nad Ukrajinom“, rekla je Petir i dodala kako je Međunarodni kazneni sud izdao nalog za uhićenje predsjednika Rusije Vladimira Putina i ruske povjerenice za prava djece, za što je upravo jedan od argumenata, uzmasovne grobnice, mučenja, silovanja, ubojstva, konstantno bombardiranje civilnih objekata, i činjenica da se događaju masovni slučajevi otmica ukrajinske djecei. Petir je pozvala i druge međunarodne organizacije, da se uključe, i da pripomognu da se oteta djeca vrate svojim domovima.

„Hrvatska je Ukrajini do sada dala preko 200 milijuna eura pomoći, pomagala je i u nabavi naoružanja, streljiva, primili smo ukrajinske izbjeglice i osigurali smo im dostojan život ovdje u Hrvatskoj i sudjelujemo u svim inicijativama, kojima je cilj pomoći toj zemlji“, rekla je Petir.

Dodala je kako je Hrvatska bila i među onim državama EU i zajednički s njima odlučila pomoći Ukrajini kroz otvaranje puteva solidarnosti, kako bi ukrajinsko žito bilo transportirano kroz EU do Afrike te kako bi se pomoglo ukrajinskoj poljoprivredi, o kojoj izuzetno ovise, a koja je sad u nezavidnoj situaciji.

„No, prema informacijama koje do mene dolaze, iz Hrvatske poljoprivredne komore i od poljoprivrednika, koji izražavaju zabrinutost, činjenica je da očigledno neke europske države nisu služile samo kao tranzit, nego je vjerojatno tu došlo do nekih drugih aktivnosti, i to žito je zadržano, a takvo žito predstavlja nelojalnu konkurenciju našim poljoprivrednicima. U tom smislu očekujem i od svih nadležnih, koji sudjeluju u različitim odborima, na razini EU u okviru Vijeća i od stručnih službi, da ovu temu adresiraju jer naravno da želimo pomoći Ukrajini i trebamo pomagati i dalje, ali se ta pomoć treba odvijati u okviru propisa i zakonitosti koje su utvrđene na Europskom vijeću, a bilo je utvrđeno da će žito prolaziti tranzitno kroz europske zemlje do trećih zemalja, što očigledno nije slučaj, nego je ono zadržano na europskom tržištu i sada imamo problem, koji trebamo riješiti“, zaključila je Petir.