Francuski zastupnici posjetili Hrvatski sabor - Marijana Petir

U srijedu  7.srpnja 2021. godine članovi Odbora za europske poslove Hrvatskog sabora održali su sastanak s izaslanstvom Međuparlamentarne skupine prijateljstva Francuska – Hrvatska Nacionalne skupštine Francuske na čelu s voditeljicom Lilianom Tanguy.

Odnosi Hrvatske i Francuske su odlični i prijateljski, bez otvorenih pitanja, a suradnja s Francuskom je značajna, posebno u kontekstu jačanja stabilnosti jugoistočne Europe i europske perspektive država ovog područja.

Razgovarajući o bilateralnim odnosima, posebno parlamentarnoj suradnji, hrvatski i francuski parlamentarci usuglasili su se kako je potrebno jačati interparlamentarnu demokraciju i diplomaciju, intenzivirati izravne kontakte te jasno pokazati inicijativu kako bi se mogli pokrenuti zajednički projekti važni za obje zemlje.

I kao članice EU-a Hrvatska i Francuska, koja u prvoj polovini 2022. preuzima predsjedanje Vijećem EU-a, dvije zemlje dijele brojne zajedničke interese. Voditeljica Skupine Liliana Tanguy upoznala je hrvatske kolege s francuskom inicijativom za organizacijom međuparlamentarne konferencije na kojoj bi sudjelovale države članice Berlinskog procesa kako bi razmijenile mišljenja o tome kako pomoći državama zapadnog Balkana u približavanju EU-u.

Marijana Petir podržala je tu inicijativu i snažno se založila za podršku Makedoniji na njenom europskom putu, istaknuvši kako je ta zemlja nepravedno u čekaonici više od deset godina te da se pred nju stavljaju nerealni zahtjevi. Rekla je da zajednički projekt parlamenata Francuske, Austrije i Hrvatske s makedonskim Sobranjem itekako može biti koristan za Makedoniju ali i poslati snažnu političku poruku podrške Makedoniji. Petir se je osvrnula na rad francuskog parlamenta u području poljoprivredne politike, te na pozitivne odluke koje je Francuska donijela u vezi sa zaštitom domaćih poljoprivrednih proizvoda, sjemena i načina suzbijanja nepoštene trgovačke prakse.  „O ovim, i brojnim drugim temama, saborski Odbor za poljoprivredu želio bi razmijeniti mišljenja i iskustva sa srodnim odborom francuskog parlamenta“, kazala je Petir te je pozvala na snažniju parlamentarnu suradnju.