Goran Vrabec je najbolji mladi hrvatski poljoprivrednik - Marijana Petir

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir nazočila je proglašenju najboljeg mladog hrvatskog poljoprivrednika koje se održalo u petak 21. svibnja 2021. u organizaciji Jutarnjeg lista i hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Sunčane Glavak koja je upravo od Petir preuzela mjesto ambasadorice ovog projekta u ime Europske pučke stranke.

Petir se obratila nazočnima u ime stručnog žirija rekavši da su sve prijave mladih poljoprivrednika bile sjajne i da su odlučivale nijanse o pobjedniku.

„Svi ste vi pobjednici  te vam čestitamo na održivim, inovativnim i kreativnim projektima koje provodite. Zahvaljujemo vam na vrijednom poslu koji radite, što proizvodite hranu za nas i čuvate hrvatski prostor“, poručila je Petir. Ona je rekla da su s pažnjom pročitali što su mladi poljoprivrednici napisali u svojim prijavama – i ono što smatraju dobrim u hrvatskoj poljoprivredi i svom poslovanju, ali i ono što ih koči u razvoju. „Jasno je da novac od 5 milijardi eura koliko je osigurano na EU razini za poljoprivredu za slijedeće proračunsko razdoblje neće biti dovoljan, ukoliko ne uklonimo administrativne prepreke, omogućimo poljoprivrednicima da uđu u posjed poljoprivrednog zemljišta, obračunamo se s nepoštenom trgovačkom praksom ali i napravimo uravnotežen i pravedan model isplate potpora“, rekla je Petir. Ona je istaknula i kako je Odbor za poljoprivredu po broju održanih sjednica odmah iza Odbora za zakonodavstvo, što svjedoči o njihovoj aktivnosti i otvaranju tema važnih za poljoprivrednike.

Prema ocjeni stručnog žirija, prvo mjesto osvojio je Goran Vrabec, drugo mjesto Brankica Borović a treće mjesto  Ivan Gerštmajer Zelember. Čitatelji Jutarnjeg lista kao pobjednika su odabrali Ivana Palčića.

Na svečanoj ceremoniji bili su nazočni predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

U žiriju koji je ocjenjivao projekte su; Marijana Petir, predsjednica Saborskog odbora za poljoprivredu i bivša ambasadorica projekta, Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, Željka Josić, državna tajnica za demografiju i mlade, Jan Marinac, predsjednik Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika, Vlatko Grgurić, urednik i voditelj emisije Plodovi zemlje na HTV-u, Zlatko Šimić, novinar Jutarnjeg lista, Marin Kukoč, konzultant za EU fondove – Spartium consulting, Dean Ban, direktor Instituta za poljoprivredu i turizam, Poreč, Antonio Maršić, voditelj SME centra Zagrebačke banke, Dražen Miloloža, viši stručni savjetnik Odjel za poljoprivredu HGK, te Zvonimir Kalić, najbolji mladi poljoprivrednik 2019.