Hrvati ne smiju biti građani drugog reda u BiH - Marijana Petir

Sabor je Deklaraciju o položaju hrvatskog naroda u BiH donio u prosincu 2018. i u njoj odredio Ministarstvo vanjskih i europskih poslova kao tijelo koje mu jednom godišnje podnosi izvješće o ostvarivanju ciljeva navedenih u Deklaraciji. Ministarstvo, koje je u tom kontekstu prikupilo očitovanje nadležnih nacionalnih tijela, u Izvješću za 2019. godinu je pobrojalo svoje, aktivnosti predsjednika Vlade i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske te aktivnosti i projekte 13 ministarstava te ga je minister Goran Grlić Radman predstavio zastupnicima.

 

Hrvatska podupire suverenitet, integritet i teritorijalnu cjelovitost BiH, kao države dvaju entiteta i triju konstitutivnih naroda i ostalih građana.

Svestrani partnerski odnosi s BiH, jednakopravnost Hrvata kao jednog od triju konstitutivnih naroda te euroatlantski put BiH, glavne su odrednice pristupa Hrvatske koji je usmjeren na poboljšanje položaja i unapređenje života hrvatskog naroda u BiH.

U tom smislu poduzeto je niz aktivnosti kroz državna tijela kako bi se Hrvatima u Bosni i Hercegovini pomoglo i kako bi se njihov položaj unaprijedio.

 

„Svim srcem se zalažem za europski put Bosne i Hercegovine i smatram da je on izrazito važan za Bosnu i Hercegovinu jer će se reforme pozitivno odraziti i na jačanje demokratskih institucija, ali i na stvaranje pretpostavki za gospodarski razvoj“, rekla je zastupnica Marijana Petir prilikom rasprave o Izvješću o Deklaraciji o položaju hrvatskog naroda u BiH .

 

Ona je podsjetila da su aktivnosti hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu među kojima je bila i ona, pridonijele podnošenju zahtjeva BiH za članstvo u EU te smo u odgovarajućim rezolucijama Europskog parlamenta isticali da bi se ustavna reforma trebala voditi načelima decentralizacije, federalizma, supsidijarnosti i legitimnog predstavljanja. Odluka o tome kako će u konačnici izgledati izmjena ustava prije svega je u rukama političkih aktera BiH.

 

„Pozivam stoga sve odgovorne u BiH da svoju pripadnost europskoj obitelji pokažu poštivanjem vrijednosti u koje EU vjeruje i na kojima je izgrađena, da pristupe nadogradnji Daytona i osiguraju Hrvatima prava koja im kao konstitutivnom narodu pripadaju kako Hrvati u BiH više nikada ne bi bili građani drugog reda“, rekla je Petir.

 

Ona je naglasila da je za sve građane Bosne i Hercegovine najvažnije da imaju uređenu i funkcionalnu državu koja je njihov servis, u kojoj su jednakopravni i gdje se poštuju njihova prava.

 

„Bosna i Hercegovina nekima je majka a drugima maćeha pa se stječe dojam da su Hrvati u BiH konstitutivni narod samo na papiru. Temeljna prava Hrvata u BiH se krše a zbog velikog iseljavanja, uzrokovanog otežanim životom u nemogućnosti ostvarivanja vlastitih prava, može se reći da je hrvatski narod gotovo nestao s pojedinih područja BiH“, rekla je Petir te dodala da nema pomoći hrvatske države, situacija bi bila znatno lošija.

Ona je dala podršku hrvatskoj Vladi u aktivnostima koje pruža za unaprjeđenje položaja Hrvata u BiH jer je ta pomoć potrebna zato što se osnovna ljudska prava Hrvata krše, među kojima je i pravo na vlastiti dom i dostojanstven život u vlastitom rodnom kraju.

Petir ističe da se protjerano hrvatsko stanovništvo u najvećoj mjeri nije vratilo u svoj rodni kraj jer im za to nije osigurana pravna, materijalna pomoć, a ni fizička sigurnost što je rezultiralo doslovnim iskorjenjivanjem hrvatskog autohtonog stanovništva iz pojedinih dijelova BiH.

„Takav egzodus jednog naroda i s njim izbrisane prisutnosti vjerske i kulturne tradicije toga naroda, mjerljiv je sa tragedijama koje se dogodile u zemljama poput Sirije i Iraka“, rekla je Marijana Petir te naglasila da Hrvati moraju imati mogućnost povratka u svoj dom, hrvatska se djeca moraju moći školovati na hrvatskome jeziku, Hrvati u BiH moraju imati televizijski program na svome jeziku, Hrvati moraju moći sami birati svoje predstavnike.

 

„Suradnja s BiH je za Hrvatsku od vitalnog interesa, ali nam je još važniji hrvatski narod u BiH. Jedini prihvatljivi put za razvoj Bosne i Hercegovine uspostava je sustava u kojem će svi narodi moći ostvarivati sva pripadajuća prava i u kojem dva naroda neće nadglasavati ili nadjačavati jedan narod“, zaključila je Petir.