Hrvatska donosi Nacionalni strateški okvir protiv raka do 2030. - Marijana Petir

“Borba protiv raka po svim je mjerilima nacionalno strateško i sigurnosno pitanje, a s obzirom na COVID krizu postaje još veći izazov, ali se ne smije dopustiti da COVID-19 postane jedina briga i preokupacija zdravstvenog sustava. Ovo je prilika da svim zdravstvenim djelatnicima zahvalim na požrtvovnosti i nadljudskim naporima koje ulažu kako bi svima koji trebaju zdravstvenu skrb, tu skrb kvalitetno i  pravovremeno osigrali”, rekla je zastupnica Marijana Petir u Hrvatskom saboru prilikom rasprave o Prijedlogu Nacionalnog strateškog okvira protiv raka do 2030..

 

Dijagnozu raka, svake godine, dobije gotovo 25 000 građana Republike Hrvatske, a premine njih čak 14 tisuća. Maligne bolesti drugi su najčešći uzrok smrtnosti (nakon kardiovaskularnih bolesti) i odgovorne su za 27% smrtnih slučajeva u Hrvatskoj što je rezultat da smo danas druga članica EU po broju umrlih od onkoloških bolesti. “Uzimajući u obzir navedene podatke, specifičnu povijesnu i emocionalnu istinu o raku i činjenicu da pogađa gotovo sve hrvatske obitelji, rak je javno zdravstveni i društveni problem. Tome može posvjedočiti svatko od nas čiji su najbliži oboljeli od raka i koji se svakodnevno bore s tom opakom bolešću”, rekla je Petir.

 

Petir ističe da Nacionalna strategija protiv raka predstavlja model istinske i prijeko potrebne reforme zdravstvenog sustava u kojoj je sudjelovalo preko stotinu domaćih i inozemnih stručnjaka za rak, obuhvaćene su sve faze suzbijanja – od primarne prevencije, ranog otkrivanja, točne dijagnostike, dostupnosti adekvatnih postupaka i terapija pa sve do palijativne skrbi, a koja u Hrvatskoj još uvijek nema svoje neophodno i važno mjesto u sustavu.

 

Usvajanjem Nacionalnog strateškog okvira protiv raka, Hrvatska će doći u poziciju za korištenje namjenskih EU sredstava za borbu protiv raka, koja bi značajno pomogla u realizaciji ciljeva, uspješnoj borbi protiv raka, te značajno boljim ishodima liječenja onkološkim pacijentima.

Petir je ispričala da je 2002. godine kao jedna od najmlađih zastupnica ušla u Hrvatski sabor a jedna od prvih inicijativa koja joj je pristigla, bilo je pismo oca kojem je kćerka umrla od raka dojke i koji je upozoravao da godišnje od raka dojke umire više žena nego je poginulo branitelja u Domovinskom rati te da je potrebno nešto hitno poduzeti. “Zajedno s udrugama radila sam na tome da se važnost ranog otkrivanja raka osvijesti i smatram da je izuzetno važno što danas imamo Nacionalne programe za rano otkrivanje raka dojke, raka grlića maternice, raka debelog crijeva i raka pluća koji su ujedno i najčešći oblici raka kod žena I muškaraca”, rekla je Petir. Obzirom da možemo očekivati da će u skoroj budućnosti rak prostate postati najčešći oblik raka kod muškaraca, Petir je pitala ministra Vilija Beroša hoće li Ministarstvo donijeti Nacionalni program za rano otkrivanje raka prostate obzirom da rezultati Europskog randomiziranog istraživanja probira za rak prostate pokazuju da probir testiranjem antigena specifičnog za prostatu (PSA) dovodi do smanjenja smrtnosti od raka prostate za 21 %.

Ona je upozorila da je liječenje većine oblika raka uspješnije ako se rak dijagnosticira u ranom stadiju zato su nacionalni programi za rano otkrivanje raka izuzetno važni. No, potrebno je informirati i javnost o ranim simptomima i znakovima raka te osposobiti liječnike da pravilno dijagnosticiraju te simptome što je moguće ranije.

“Jedan od važnih problema sustava onkološke skrbi jest spor i nepovezan dijagnostički proces. Nakon upućivanja na dijagnostičku obradu pacijenti se suočavaju s problemom nedovoljne i neravnomjerne dostupnosti optimalnih dijagnostičkih postupaka, kako sa vremenskog stajališta tako i sa stajališta kvalitete a to je u okolnostima borbe s koronom unatoč svim naporima koji se ulažu dodatno otežano”, rekla je Petir. Kako je i navedeno u samom dokumentu, do 25 % pacijenta se potencijalno krivo liječi zbog neadekvatne radiološke obrade, dok se u isto vrijeme brojni pacijenti bez potrebe upućuju na pojedine pretrage stoga je nužno uočene problem otkloniti a ovu Strategiju što prije provesti u djelo.

Među mjerama koje se spominju u ovoj Strategiji u smislu prevencije raka i poboljšanja kvalitete života spominje se i provedba mjera porezne politike u svrhu unaprjeđenja prehrane što  je Marijana Petir posebno pozdravila. “Implementacija sveobuhvatne fiskalne politike koja uključuje dostupnost, raspoloživost i prihvatljivost zdravijih prehrambenih proizvoda i povećanje dostupnosti pravilne prehrane u objektima javne i društvene prehrane nešto je za što se ustrajno zalažem jer osim što takva mjera može pomoći podizanju kvalitete života naših građana, ona će doprinijeti i plasmanu kvalitetnih hvatskih poljoprivrednih proizvoda na stolove naših građana”, zaključila je Petir.