Hrvatska i Izrael obilježavaju 25 godina diplomatskih odnosa - Marijana Petir

U godini kada se obilježava 30 godina od međunarodnog priznanja Hrvatske, još je jedna važna obljetnica – 25 godina od uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Izraela. Tijekom više od dva desetljeća hrvatsko-izraelski odnosi su se sustavno gradili te su doveli do visoke razine međusobnog povjerenja i dobrih partnerskih odnosa tako da su bilateralni odnosi između Republike Hrvatske i Države Izrael na najvišoj razini od dana njihove uspostave.

U utorak 1. veljače 2022. godine voditeljica Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Izrael Marijana Petir sastala se je s veleposlanikom Države Izrael u Hrvatskoj Ilanom Morom u Hrvatskom saboru prilikom čega su razgovarali o zajedničkoj suradnji na obilježavanju ove važne obljetnice.

„Ovisno o epidemiološkoj situaciji, planiramo bogat program. Promoviranje kulturnog bogatstva Izraela, tematske konferencije, predstavljanje projekta navodnjavanja na Fakultetu Agrobiotehničkih znanosti u Osijeku kao i posjet voditeljice skupine prijateljstva u Knessetu Hrvatskoj, samo su neke od aktivnosti koje planiramo“, rekao je veleposlanik Mor.

Voditeljica Skupine Marijana Petir zahvalila je na dosadašnjoj dobroj suradnji te naglasila kako je u planu održavanje sastanka skupina prijateljstva u Hrvatskom saboru i Knessetu videokonferencijskim putem početkom godine nakon čega će se definirati i druge aktivnosti, uključujući i posjet zastupnika Knesseta Hrvatskoj.

„Sa kolegama iz Knesseta razgovarat ćemo o aktivnostima kojima ćemo predstaviti prirodne i kulturne znamenitosti obje države, našu bogatu suradnju u području znanosti ali i poljoprivrede. Planiramo i posjet kolega iz Knesseta Hrvatskoj te konferencije na kojima će se razmijeniti stajališta o bitnim temama za Hrvatsku i Izrael“, rekla je Petir istaknuvši da se je Međuparlamentarna skupina prijateljstva Hrvatska-Izrael u Hrvatskom saboru aktivno uključila u obilježavanje 25. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Izraela te da je tom prilikom nedavno održan i sastanak s predstavnicima Ministarstva vanjskih i europskih poslova.