Hrvatska ima izvrsna maslinova ulja - Marijana Petir

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir sudjelovala je na 24. Noćnjaku, Međunarodnoj manifestaciji maslinara i uljara koji se održao u Supetru na Braču u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije.

Najcjenjenija nagrada “Noćnjaka” za kvalitetu pakovina ekstradjevičanskog maslinovog ulja otišla je u Zadar i to OPG-u Božidara Šoše, za ekstradjevičansko maslinovo ulje sorte oblica.

Za šampiona izgleda pakovine proglašen je OPG Birin iz Vodica.

Priznanje za najbolje monosortno ekstradjevičansko ulje dobio je OPG Ivana Jelušića iz Pirovca dok je Priznanje za najbolje višesortno ekstradjevičansko ulje dobio Domen Drufovka iz Podsabotina iz Slovenije.

Priznanje za najbolji ekološki proizvod pripala je Centru maslinovog ulja sv. Ivan iz Vodica za sljubljene sorte dok je udruga maslinara otoka Šolte “Zlatna Šoltanka” za ulje od sorte levatinke dobila Priznanje za najbolji Hrvatski otočni proizvod.

Šampion za kvalitetu otvorenog ekstra djevičanskog maslinovog ulja je OPG Pina iz Staroga Grada na Hvaru vlasnika Lovre Plenkovića i to sa sortom oblica.

Priznanje za najbolje srednje intenzivno ekstra djevičansko ulje sljubljenih sorti dobio je Matko Šabić iz Makarske dok je Priznanje za najbolje intenzivno ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti pripalo Matildi Rakić iz Tučepa.

Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije, pozdravljajući  brojne goste i uzvanike, a nadasve maslinare, iznio je podatak da je na natjecanje stiglo 346 uzoraka u svim kategorijama te da će gotovo 80 posto njih ponijeti zlatnu medalju za kvalitetu, a to su izvanredni rezultati.  „Iza tih priznanja i svih uzoraka kriju se životne priče te ljudske i obiteljske sudbine i to izuzetno cijenimo“, rekao je Ljubenkov istaknuvši kako zajednički već 24 godine u Zadružnom savezu Dalmacije rade na spajanju maslinara i uljara, praktičara i znanstvenika, a to će nastaviti raditi i u buduće.

Od 346 uzoraka 192 su otvorena ulja i 93 pakovine te 51 proizvod od masline.

Marijana Petir, predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu, koja je sudjelovala u dodijeli priznanja i nagrada rekla je da „ je izvješće o nadzoru Državnog inspektorata prošle godine pokazalo kako više od polovice maslinovih ulja koja se na hrvatskom tržištu prodaju kao ekstradjevičanska ne odgovaraju deklaraciji ekstradjevičanskih. Svako drugo ulje je bilo lažno, a osim ulja iz Hrvatske, prednjačila su ona iz Italije i Španjolske čiji sadržaj i kvaliteta nisu odgovarali oznaci koju nose. Odbor za poljoprivredu učestalo poziva na strože kontrole kako bi se naše proizvođače zaštitilo od nelojalne konkurencije, a potrošačima garantiralo da ne kupuju mačka u vreći“, rekla je Marijana Petir.
Dodala je kako Hrvatska kroz  potpore za osjetljive sektore i investicije u preradu preko Programa ruralnog razvoja pomaže maslinarima i proizvođačima ulja ali da još uvijek uvozimo više ulja nego što izvozimo, dok smo po potrošnji maslinovog ulja u prehrani ispod prosjeka drugih zemalja na Mediteranu, te tu postoji prostor za napredak. Marijana Petir je informirala prisutne što Odbor kojemu je na čelu poduzima u cilju kvalitetnijeg razvoja poljoprivrede i poticaja udruživanju te je naglasila kako su sve inicijative sa terena dobrodošle.

“Hrvatska maslinova ulja izvrsne su kvalitete o čemu svjedoče mnogobrojna međunarodna i svjetska priznanja te sam izuzetno ponosna na vas i vaš rad“, rekla je Marijana Petir okupljenim maslinarima i uljarima te im čestitala na priznanjima i nagradama koje su dobili i na ovogodišnjem Noćnjaku.

Tijekom Noćnjaka je održana Mala škola kušanja maslinovog ulja koju je vodila dr.Sandra Petričević.