Hrvatska zastupnica Marijana Petir i slovenski europarlamentarac Franc Bogovič zajedno su posadili medonosnu lipu i pozvali na zaštitu pčela - Marijana Petir

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir zajedno je sa slovenskim europarlamentarcom Francom Bogovičem posadila  medonosno drvo lipe u sklopu 17. Međunarodnog pčelarskog sajma i  23. Proljetnog međunarodnog bjelovarskog sajma u Gudovcu, u subotu, 2. travnja 2022. godine. Petir i Bogović posadili su mednosnu lipu u prisutnosti predsjednika Hrvatskog pčelarskog saveza Željka Vrbosa i predsjednika Slovenskog pčelarskog saveza Boštjana Noča.

Petir je upozorila da zbog klimatskih promjena koje negativno utječu na pčele, plan je svake godine saditi medonosno bilje, no rekla je, da je za zaštitu pčela uz osvještavanje svijesti javnosti o tome da bez pčela nema oprašivanja i proizvodnje hrane, potrebno i konkretno, pa i zakonodavno djelovati. Podsjetila je da je u virjeme kada je bila zastupnica u Europskom parlamentu usvojen njen amandman na novu Zajedničku poljoprivrednu politiku čime se od slijedeće godine uvode potpore za pčelinje zajednice na EU razini. “Prošli tjedan izmijenili smo i Zakon o pesticidima kojim zabranjujemo upotrebu pesticide kod cvatnje poljoprivrednih usjeva kako bi zaštitili pčele”, rekla je Petir i dodala da se propisuju i prekršajne odredbe kako bi se izbjegla nemila situacija poput one u Međimurju kada je zbog neoprezne upotrebe sredstava za zaštitu bilja stradalo 60 milijuna pčela.

“Puno se radi na razvoju održive poljoprivrede kojom se želi sačuvati bioraznolikost i pčele koje su indikator stanja u pčelarstvu. U novim mjerama ZPP-a za razdoblje od 2023. do 2027. je osigurano puno više novca za pčelarstvo”, rekao je Franc Bogović.

Petir i Bogović sudjelovali su i na sastanku predstavnika hrvatskog i slovenskog pčelarsskog saveza na temu zajedničkog predstavljanja pčelarstva u Europskom parlamentu u Bruxellesu, a na sastanku su bili nazočni I predstavnici ureda hrvatskog zastupnika Karla Resslera kao i predstavnik Ministarstva poljoprivrede, Zdravko Barać.