Hrvatski sabor jednoglasno usvojio Deklaraciju o Alpe – Adria – Dunav području slobodnom od GMO-a - Marijana Petir

Hrvatski sabor danas je jednoglasno, s 124 glasa za usvojio Deklaraciju o Alpe – Adria – Dunav području slobodnom od GMO-a koju je predložio Odbor za poljoprivredu Hrvatskog sabora na inicijativu njegove predsjednice Marijane Petir.

Petir je zahvalila svim zastupnicima na podršci te je izrazila nadu kako će Deklaracija i aktivnosti koje će slijediti pomoći u promoviranju i brendiranju Republike Hrvatske kao zemlje domaće i kvalitetne hrane, usmjerene prema ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji i uzgoju proizvoda bez GMO-a.

Pozvala je pri tom nadležna državna tijela na uspostavu jasnijih kriterija u RH vezanih uz označavanje GMO free proizvoda, te na jačanje kontrolnih tijela, službenih i referentnih laboratorija za genetski modificirane organizme.

Ukazala je i na važnost poticanja različitih oblika financiranja projekata usmjerenih na okolišno osjetljive i ekološke poljoprivredne proizvodnje.

Ovom Deklaracijom pozivaju se međunarodni partneri (posebito oni iz područja regije Alpe-Adria-Dunav) da se priključe inicijativi i ulože potrebni napor kako bi potpora područjima slobodnima od GMO-a bila prihvaćena i podržana na području Hrvatskoj susjednih zemalja.

Marijana Petir rekla je kako Hrvatski sabor usvojio Deklaraciju o Alpe-Adria-Dunav regiji slobodnoj od genetski modificiranih organizama vodeći se činjenicom da je Hrvatska zemlja slobodna od GMO-a i da želimo da tako ostane i u budućnosti.

Cijeli tekst deklaracije možete pronaći na slijedećem linku:

Prijedlog Deklaracije o Alpe-Adria-Dunav području slobodnom od GMO-a