Hrvatsko sjeme preduvjet je za proizvodnju hrvatske hrane - Marijana Petir

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, Marijana Petir, sudjelovala je 13. rujna 2022. godine na obilježavanju 125. obljetnice poslovanja Bc Instituta. Tom je prilikom čestitala direktoru Ivici Ikiću kao i svim djelatnicima Instituta ovu veliku obljetnicu te im je zahvalila što kroz svoj rad, znanje i stručnost, proizvode hrvatsko sjeme. A to je sjeme, kako je istaknula Petir, bez GMO-a, što je naša konkurentska prednost. „Upravo na inicijativu Odbora za poljoprivredu, Hrvatski sabor usvojio je Deklaraciju o Alpe-Adria-Dunav području slobodnom od GMO-a kojom je pozvao zemlje u okruženju da zauzmu isti pristup kao i Hrvatska – i budu GMO-free. Time podržavamo održivu poljoprivredu i turizma, čuvamo biološku raznolikost, naše prirodne ljepote i biotički suverenitet“, rekla je Petir.

Podsjetila je kako se poljoprivredna proizvodnja nalazi u izazovnim vremena zbog geopolitičke situacije, agresije Rusije na Ukrajinu kao i zbog klimatskih promjena, no kako je istaknula, hrvatski znanstvenici i stručnjaci u suradnji s hrvatskim poljoprivrednicima i cijelim sektorom  u stanju su odgovoriti na te izazove i osigurati dostatnu proizvodnju hrvatskog sjemena koje je preduvjet za proizvodnju hrvatske hrane.

Kvalitetno sjeme i sadni materijal i dostupnost poljoprivrednog zemljišta osnovni su preduvjeti za  uspješno i isplativo bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom. Iz tog razloga se Odbor za poljoprivredu Hrvatskog sabora aktivno uključio svojim prijedlozima u poboljšanje Zakona o sjemenu i Zakona o poljoprivrednom zemljištu u kojima je posebno izražena potpora proizvodnji hrvatskog sjemena.

Slijedom istih, malim proizvođačima, koji koriste sjeme s poljoprivrednog gospodarstva za vlastite potrebe, ne ograničava se korištenje domaćeg sjemena za vlastite potrebe u nekomercijalne svrhe, niti se ograničavaju načela ekološke proizvodnje, a dodatni bodove pri ostvarivanju prava na korištenje državnog poljoprivrednog zemljišta osigurani su za sjemensku proizvodnju. Petir je podsjetila i kako su inicijative izrečene na sjednicama Odbora za poljoprivredu potaknule raspisivanje natječaja iz Mjere 4.1.1 Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske kroz koje je 50 milijuna kuna bilo namijenjeno sektoru sjemenske proizvodnje, a 20 milijuna kuna sektoru rasadničarske proizvodnje. U tijeku je i javno savjetovanje o Programu potpore proizvođačima sjemenskog kukuruza zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih ruskom invazijom na Ukrajinu vrijednog 7,5 milijuna kuna.