Inicijativa za zabranu prodaje i konzumacije nikotinskih vrećica osobama mlađim od 18 godina - Marijana Petir

Zastupnica Marijana Petir pokrenula je Inicijativu za zabranu prodaje i konzumacije nikotinskih vrećica osobama mlađim od 18 godina, nakon što joj se obratilo više roditelja učenika osnovnih škola, upozorenih od strane ravnatelja i razrednika njihove djece, da kod učenika hrvatskih škola postoji trend korištenja nikotinskih vrećica. Roditelji su pozvani da pojačano obrate pažnju kako bi zaštitili djecu od te nove ovisnosti, opasne za zdravlje. ‘Zabrinjava činjenica da djeca, bez većih problema, nikotinske vrećice mogu kupiti na kiosku ili u trgovinama, a budući da zakonska regulativa ne poznaje takve proizvode, te nakon njihove pojave na hrvatskom tržištu, zakon nije usklađen, postoji pravna praznina u kojoj se najbolje snalazi duhanska industrija i vlasnici trgovina’, napisala je zastupnica Petir ministru zdravstva Viliju Berošu.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) upoznat je s ovim problemom te u školama održava edukativne radionice, kojima je cilj istaknuti opasnosti i posljedice upotrebe nikotinskih vrećica kod učenika. Petir je kontaktirala HZJZ s prijedlogom da se ovo pitanje i zakonski regulira, obzirom da su u pripremi Izmjene i dopune Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda, a na istu temu razgovarala je s ministrom zdravstva, Vilijem Berošom, koji ju je izvijestio da će s predstavnicima HZJZ-a i Državnog inspektorata održati sastanak i predložiti potrebne mjere, kako bi se prodaja nikotinskih vrećica zabranila maloljetnicima.
Da je riječ o ozbiljnom problemu, govori i činjenica da su dana 14. studenoga 2023. godine na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo objavljene Preporuke o štetnosti nikotinskih vrećica, kojima se upozorava na opasnosti nikotinskih vrećica, posebno za djecu i mlade, zbog mnogobrojnih štetnih učinaka nikotina te zbog njihove nekontrolirane upotrebe (https://www.hzjz.hr/aktualnosti/preporuke-o-stetnosti-nikotinskih-vrecica/).
U navedenim Preporukama se navodi kako nikotinske vrećice kod djece izazivaju ovisnost pri nižim ili povremenim razinama konzumiranja u usporedbi s odraslima, kako su djeca, zbog svoje niske tjelesne težine, sklonija nuspojavama poput mučnine, vrtoglavice i drhtavice već nakon oralne upotrebe samo jedne nikotinske vrećice, a moguće je i ubrzano lupanje srca, skakanje tlaka, pojava visokog stupnja tjeskobe, agitacije i nikotinske intoksikacije. Također, znanstveni dokazi ukazuju da izloženost nikotinu tijekom adolescencije može rezultirati štetnim i dugotrajnim učincima na razvoj mozga te narušenim oralnim zdravljem.

Imajući u vidu sve što su stručnjaci istaknuli u Preporukama, kao i činjenicu da jedna nikotinska vrećica sadrži više nikotina nego cijela kutija cigareta, Petir smatra da same Preporuke nisu dovoljne te je izrazila svoju duboku zabrinutost oko slobodne prodaje i dostupnosti nikotinskih vrećica osobama mlađim od 18 godina. ‘Osim upozorenja koja djeca dobivaju u školama i u svojim obiteljima te putem mrežnih stranica HZJZ-a, ovo pitanje nužno je pravno regulirati Zakonom o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda, i uvesti zabranu prodaje i konzumacije nikotinskih vrećica osobama mlađim od 18 godina u Republici Hrvatskoj’, naglasila je Petir u inicijativi koju je uputila ministru Berošu.
Budući da je pojava i upotreba nikotinskih vrećica ozbiljan problem i u drugim državama
Europske unije, Petir je predložila ministru Berošu da na sastanku ministara zdravstva Vijeća EU za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravstvo i potrošačka pitanja adresira ovo pitanje i pokrene inicijativu za zabranu nikotinskih vrećica i na EU razini.