Izaslanstvo Parlamenta Države Izrael u posjetu Hrvatskome saboru - Marijana Petir

Na poziv voditeljice Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Izrael Marijane Petir u Hrvatskoj borave zastupnici Međuparlamentarne skupine prijateljstva Izrael-Hrvatska u Knessetu, Parlamentu Države Izrael.

Voditelj Skupine Michael Mordechai Biton, potpredsjednica Parlamenta Yifat Shasha Biton, te članovi Skupine Sasson (Sassi) Guetta i Yonatan Mashriki 4. srpnja održali su sastanke u Hrvatskom saboru i Ministarstvu vanjskih poslova dok će 5. srpnja posjetiti otok Krk i obići LNG terminal.

„Odnosi naših dviju država dosegli su visoku razinu međusobnog povjerenja i dobrih partnerskih odnosa, koji imaju potencijal prerasti u strateško partnerstvo, a na vanjskopolitičkom planu, Izrael je naš važan saveznik“, rekla je voditeljica Skupine prijateljstva Hrvatska-Izrael u Hrvatskome saboru Marijana Petir i podsjetila na podršku koju je Hrvatska dala Izraelu na EU razini i u okviru UN-a.

Petir je dodala kako je Skupina prijateljstva Hrvatska-Izrael u Hrvatskome saboru u nekoliko navrata naglašavala da bi za unaprjeđenje gospodarskih odnosa i turizma bilo vrlo važno uspostaviti direktne letove između dvije države, i to nekoliko puta tjedno, te je prilikom sastanka pozvala svoje izraelske kolege da podrže ovu inicijativu. Dodala je kako veći prostor za intenziviranje suradnje vidi i u području energetike, znanosti, poljoprivrede i turizma.

Voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Izrael-Hrvatska Michael Mordechai Biton zahvalio je u ime izaslanstva Knesseta na toploj dobrodošlici i bliskoj suradnji dviju zemalja. Istaknuo je veliku potporu koju Hrvatska ima u Izraelu i želju da dvije zemlje stvore strateško savezništvo. Osvrnuo se na različite sigurnosne izazove s kojima se Izrael danas susreće, uglavnom od strane Irana i palestinskih terorističkih organizacija, te je zahvalio na podršci koju Hrvatska pruža Izraelu u EU-u i UN-u. Naglasio je želju Izraela za promicanjem mira na Bliskom istoku, kao što je vidljivo u Abrahamovim sporazumima, uz očuvanje sigurnosti svojih građana. Izrazio je zahvalnost na predanosti Hrvatske u borbi protiv antisemitizma i usvajanju definicija IHRA-e.

Zastupnik Biton dodao je i da će Izrael učiniti sve da se svaki kršćanski vjernik osjeća sigurno u Izraelu te da u tom smislu u Knessetu rade na učvršćivanju međureligijskog dijaloga, referirajući se na komunikaciju koju je o tom pitanju imao sa zastupnicom Petir prije nekoliko mjeseci kada je ona zatražila njegovu pomoć zbog napada na kršćanske vjernike u Svetoj Zemlji i antikršćanskog zakona kojeg su dvojica zastupnika u Knessetu uputili u proceduru. Petir je zahvalila izraelskoj strani na brzoj reakciji i još jednom naglasila važnost poštivanja slobode vjeroispovijesti kao temeljnog ljudskog prava.

Potpredsjednica Parlamenta Države Izrael Yifat Shasha Biton zahvalila je hrvatskoj strani na sjećanju na holokaust koje njeguje te se posebno osvrnula na sigurnosne izazove s kojima se Država Izrael i njeni građani susreću svakodnevno.

Nazočne je pozdravio potpredsjednik Hrvatskoga sabora, akademik Željko Reiner koji je istaknuo da unatoč usponu naših međusobnih odnosa, potencijali nisu niti približno ostvareni te je rekao da vidi prostor za snažnije investicije u području navodnjavanja, informatike, prehrambene industrije, zdravstva, turizma i željezničke infrastrukture.

U raspravi su sudjelovali i zastupnici u Knessetu Sasson (Sassi) Guetta i Yonatan Mashriki kao i zastupnici u Hrvatskom saboru, predsjednik Odbora za vanjsku politiku Gari Cappelli, predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković, potpredsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Davor Ivo Stier i voditelj izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, Ante Bačić.

Posljednja bilateralna razmjena na razini Parlamenata Hrvatske i Izraela bila je 2018. godine, dok je krajem svibnja ove godine izraelski ministar vanjskih poslova Eli Cohen boravio u službenom posjetu Hrvatskoj, što je bio prvi posjet izraelskog ministra vanjskih poslova Hrvatskoj nakon 12 godina. Do kraja godine se očekuje i  posjet premijera Netanyahua.

Međuparlamentarna skupina prijateljstva Hrvatska-Izrael u Hrvatskome saboru ima 28 članova i jedna je od najbrojnijih te najaktivnija skupina prijateljstva u ovom visokom domu.

Kroz svoje aktivnosti Skupina prijateljstva ulaže napore u jačanje spona između Hrvatske i Izraela, između naša dva naroda, kao i između kršćana i Židova.