Jaslice stigle u Hrvatski sabor - Marijana Petir

Na inicijativu saborske zastupnice i predsjednice Odbora za poljoprivredu Marijane Petir, časna sestra Samuela Premužić uručila je predsjedniku Hrvatskoga sabora Gordanu Jandrokoviću božićne jaslice, autorski rad izrađen od prirodnih materijala, kao poklon Hrvatskome saboru.

“Kako se nalazimo u vremenu Došašća kada iščekujemo rođenje Isusa Krista i najradosniji kršćanski blagdan Božić, drago nam je da možemo ugostiti časnu sestru Samuelu Premužić koja je na dar Hrvatskom saboru donijela jaslice izrađene od drveta i komušine”, rekla je Marijana Petir. Dodala je kako časna sestra Samuela jaslice i božićne ukrase izrađuje od prirodnih ekoloških materijala, kore drveća, mahovine, kukuruzne komušine, slame i drugih materijala koji nastaju u poljoprivrednoj i šumarskoj proizvodnji, a izrada predmeta od tih materijala ne ostavlja ugljični otisak. Petir je rekla da se u radu časne sestre Samuele ogleda filozofija na koju i nas poziva – da je važno živjeti u skladu s čovjekom, Bogom i prirodom, imajući na umu kako „Bog oprašta svakome, čovjek nekome, a priroda nikome“.

„Vjerujem da će ove jaslice biti na poticaj svima nama političarima i zastupnicima da kroz svoj rad u pogledu na jaslice budemo bolji, konstruktivniji i dijaloški raspoloženi“, poručila je Petir.

Časna sestra Samuela napravila je preko 1000 jaslica i sve ih je darovala. Jaslice je izlagala diljem svijeta, u više je navrata predstavljala Hrvatsku na međunarodnoj izložbi božićnih jaslica u Rimu, a njezine jaslice trajno su ostale u veleposlanstvu u Vatikanu.

Prilikom posjete Hrvatskom saboru, časna sestra Samuela Premužić kazala je da se Isus rodio u štalici u Betlehemu i donio nam svjetlost, radost, mir, ljubav i toplinu. „Primimo taj dar, živimo ga i darujmo ga jedni drugima“, rekla je i svima poželjela sretan i Božić.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković napomenuo je da je časna sestra Samuela poznata po izrađivanju jaslica od ekoloških materijala koje poklanja ljudima dobre volje širom svijeta. „Hrvatski sabor prvi put je dobio takve jaslice i u vrijeme Došašća stiže nam ovaj znak dobrote, ljubavi, topline i optimizma“, kazao je Jandroković i dodao da smo se, iako vremena sada nisu laka, i ranije suočavali s teškim izazovima pa smo ih savladavali.

“Ako čovjek nosi u sebi vjeru, duhovnost, pozitivna promišljanja, mir, pravednost i ljubav, može premostiti i najteže izazove i ugroze”, poručio je Jandroković.

Tako i danas vjeruje da će i ovaj čin te poklon prosvijetliti mnoge od nas, dati nam snage da radimo u korist naših građana te da, iako različitih svjetonazora ovdje u Saboru, zajednički djelujemo u smjeru javnog dobra, uz međusobno razumijevanje i uvažavanje. Časnu sestru je u ime Sabora darivao medaljonom u znak sjećanja na ovaj trenutak, a ona je njemu poklonila knjigu “Najljepše price časne sestre Samuele”.