Kako zaustaviti trovanje pčelinjih zajednica? - Marijana Petir

Odbor za pčelarstvo Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) i Hrvatski pčelarski savez (HPS) organizirali su okrugli stol pod nazivom “Trovanje pčelinjih zajednica”, koji je u sklopu Međunarodnog sajma poljoprivrede CroAGRO, na Zagrebačkom velesajmu, okupio velik broj pčelara iz cijele Hrvatske koji su kroz brojne prezentacije istraživanja dobili najnovije informacije o stanju u sektoru.

Na okruglom stolu sudjelovala je predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir koja je upoznala prisutne pčelare s aktivnostima koje Odbor poduzima kako bi se pčelarski sektor poduprlo, a pčele zaštitilo. Podsjetila je na izmjenu Zakona o održivoj uporabi pesticida kojom je zabranjeno prskanje u vrijeme cvatnje kako bi se pčele i drugi oprašivači zaštitili, no kako je rekla, neki i dalje krše te odredbe te nam je važna edukacija poljoprivrednika s jedne strane, kao i suradnja s Državnim inspketoratom s druge strane.

Dodala je kako je istim Zakonom zabranjena i uporaba glifosata na javnim površinama, a Odbor za poljoprivredu zauzeo se je da se uvedu kompenzacije/subvencije za poljoprivrednike koji prestanu koristiti sredstva za zaštitu bilja na bazi glifosata, uzimajući pri tome u obzir kako je važno potaknuti Europsku komisiju da kroz istraživanja i razvoj  pronađe alternativu za ovu vrstu sredstava za zaštitu bilja, tj. zamjensku aktivnu tvar koja će za prirodu, okoliš i zdravlje ljudi i životinja biti sigurnija i manje škodljiva, a jednako učinkovita u zaštiti bilja i poljoprivrednoj proizvodnji.

“Za opstanak pčela, koje su nam važne za proizvodnju hrane i očuvanje biološke raznolikosti, potrebno je uspostaviti ravnotežu između pčelarskog i poljoprivrednog sektora kako bi se na održiv način koristilo pesticide i trovanje pčela svelo na minimum”, izjavila je predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir, pojasnivši da su oba sektora važna jer bez njih nema proizvodnje hrane, a bez hrane nitko od nas ne može živjeti.

Predsjednik Odbora za pčelarstvo Željko Vukić i predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Dražen Kocet podsjetili su na dosadašnje napore u predlaganju mjera pomoći za razvoj pčelarstva RH kao i zaštitu pčela te su zahvalili Marijani Petir što podržava sektor, zalaže se za potporu po pčelinjoj zajednici i vrednovanje oprašivačke uloge pčela te što je organizirala tematsku sjednicu Odbora na kojoj je doneseno 13 preporuka koje su bile prekretnica za sektor pčelarstva u smjeru prema naprijed.

Na okruglom stolu sudjelovali su i predstavnici znanstvene i stručne zajednice, a zaključeno je kako je potrebna snažnija komunikacija i suradnja na svim razinama, kao i edukacija te snažnije kontrole na terenu. Posebno je istaknuta problematika zaprašivanja komaraca kao i ratarskih kultura poput šećerne repe, što ponekad nanosi nesagledive posljedice za pčelinje zajednice.