KopriVITA se predstavila u Saboru - Marijana Petir

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, Marijana Petir sastala se je danas u Hrvatskom saboru s Marijom Mraz, osnivačicom i članicom Uprave KopriVITA-e, društveno odgovornog poduzeća iz Koprivnice koje zapošljava osobe s invaliditetom i proizvodi prehrambene i druge proizvode s dodatkom koprive. Na sastanku se raspravljalo o položaju osoba s invaliditetom u Sektoru poljoprivrede, a mišljenja o temi razmijenjena su s predstavnicima Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstva poljoprivrede i Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

„O položaju osoba s invaliditetom u Sektoru poljoprivrede malo se govori, a djelatnost tvrtke KopriVITA najbolje dokazuju da invaliditet ne mora biti ograničenje, već može biti prilika za razvoj poslovanja“ – uvodno je istaknula Marijana Petir i dodala kako bismo što više osoba s invaliditetom trebali uključiti u ovaj i slične primjere dobre prakse, te im pružiti punu institucionalnu potporu.

Marija Mraz je zahvalivši zastupnici Petir na prilici za prezentiranje ograničenja s kojima se susreće u svom radu KopriVITA, ali i same osobe s invaliditetom, istaknula nedostupnost poljoprivrednog zemljišta kao i nedostupnost informacija o mjerama i subvencijskim potporama kroz koje je moguće financirati projekte koje osobe s invaliditetom provode u sektoru proizvodnje hrane. “Tjestenina KopriVITA-e dobro se pozicionirala na tržištu, a kako bismo nastavili s proizvodnjom i u radnom odnosu zadržali osobe s invaliditetom, žurno je potrebno osigurati poljoprivredno zemljište za uzgoj koprive“, rekla je Marija Mraz.

Miljenko Rakić, načelnik Sektora za biljnu proizvodnju i tržište u Ministarstvu poljoprivrede uputio je predstavnice KopriVITA-e na prijavu u Upisnik poljoprivrednika, te potom i na kontakt s nadležnom ispostavom Savjetodavne službe, kako bi se osigurala dostupnost informacija o mjerama i financijskim sredstvima koje mogu koristiti za unapređenje proizvodnje i nabavu mehanizacije.

Na dobru suradnju Udruge osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ Grada Koprivnice i Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike podsjetio je Luka Čirko, ravnatelj Uprave za tržište rada i zapošljavanje i dodao kako je u tijeku izrada Strategije društvenog poduzetništva, na osnovu koje će biti raspisani natječaji za korištenje sredstava. Uz navedeno, širok spektar mjera, uključujući i vaučere za cjeloživotno obrazovanje na raspolaganju su osobama s invaliditetom. Zrinka Špoljarić iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike podsjetila je kako je upravo KopriVITA pokrenula svoj rad uz pomoć sredstava iz Europskog socijalnog fonda.

Ravnatelj Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje Ivan Prgomet i njegov pomoćnik Alen Kolar istaknuli su dobru suradnju s KopriVITA-om i pojasnili koje je uvjete potrebno zadovoljiti da bi ta tvrtka tekla status integrativne radionice i financijsko praćenje s tog naslova.

Sudionici sastanka usuglasili su se da je poljoprivredno zemljište osnovni resurs za proizvodnju sirovine (koprive) i da u tom smislu važnu ulogu ima i lokalna samouprava koja ima vlastito zemljište ali raspolaže i državnim poljoprivrednim zemljištem, te su još jednom izrazili punu podršku aktivnostima koje KopriVITA provodi kao društveno odgovorno poduzeće.