Lonjsko polje – najdraža močvara na svijetu - Marijana Petir

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir sudjelovala je 2. veljače 2023. godine u Parku prirode Lonjsko Polje – Posjetiteljskom centru „Crna roda Osekovo“, na obilježavanju Svjetskog dana vlažnih staništa u organizaciji Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje, Grada Popovača, TZ Grada Popovača i Ogranka Matice hrvatske u Kutini.

Petir je tom prilikom podsjetila kako je vrijednost močvarnih staništa vezana uz obnavljanje zaliha podzemnih voda, ublažavanje klimatskih promjena i očuvanje bioraznolikosti.

Kako je rekla, osim važnosti za poljoprivredu i ribarstvo, močvarna staništa su i značajne turističke destinacije, a tijekom velikih padalina služe kao retencije jer se u njima zadržava višak vode što sprječava prirodne i ekonomske katastrofe.

„Za manifestaciju „Budućnost na rubu močvare“ posebno sam vezana, ne samo zato što je ovo moj rodni kraj i Lonjsko polje smatram naljepšom močvarom na svijetu, već zato što od prvog dana na njoj sudjelujem i podržavam njenu osnovnu intenciju, a to je popularizacija života na selu u ovom prekrasnom prirodnom ambijentu“, rekla je Petir. Istaknula je kako se ulažu značajnu napori ali i financijska sredstva kako bi se u ruralnim sredinama osigurala potrebna društvena, socijalna i komunalna infrastruktura i kako bi se stanovnike potaknulo da ostanu živjeti na hrvatskom selu.  Podsjetila je da je u tu svrhu iz Fonda za ruralni razvoj do sada isplaćeno preko 2,8 milijardi eura dok je moderan i suvremeno osmišljen Posjetiteljski centar „Crna roda Osekovo“ financiran sredstvima Fonda za regionalni razvoj.

Naglasivši važnost očuvanja identiteta našeg naroda, bogatog kulturnog i prirodnog nasljeđa s kojim se ponosimo, Petir je pozvala na njegovanje suživota s prirodom kojem treba učiti mlade generacije.