Mađarski biskup János Székely povodom blagdana sv.Kvirina posjetio Sisačku biskupiju - Marijana Petir

U Sisku je 4.lipnja proslavljen blagdan sv.Kvirina, zaštitnika Sisačke biskupije i Grada Siska. Svečano misno slavlje predvodio je szombathelski biskup János Székely u zajedništvu s domaćim biskupom Vladom Košićem, mnogobrojnim biskupima i svećenicima, a nazočila mu je zastupnica u Hrvatskom saboru i članica Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Mađarska, Marijana Petir.

Biskupiji Sambotel pripadaju naša hrvatska sela: Petrovo Selo, Narda, Serdahel i druga – te su ta sela ona koja se snažno drže svojih kršćanskih vrijednosti. “Na današnjem slavlju zahvalimo za našu zajedničku vjeru, za onu vjeru koja je preko tisućljeća čuvala naše narode! Pomolimo se da na stijeni vjere gradimo život naših obitelji, budućnost naših naroda, budućnost Europe”, rekao je biskup Székely.

Poručio je iako su kulturu Europe gradili ljudi poput sv. Kvirina, sv. Martina, sv. Ćirila, sv. Adalberta Praškog, Michelangela, Johanna Sebastiana Bacha, sv. Elizabete i sv. pape lvana Pavla II. , iz Kristove vjere stiglo je priznanje da je svaki čovjek slika Božja i zbog toga je beskrajno vrijedan. Iz Kristove vjere stvorene su u povijesti prve besplatne škole, prve bolnice. Biblijski svjetonazor pokrenuo je onaj golem znanstveni napredak, kojeg smo današnji korisnici. Kultura Europe rođena je iz vjere. Vjera vidi značenje, uzrok i svrhu cijelog našeg bića. Znanost, umjetnosti, kultura, ekonomija u svijetu mogu se samo onda vratiti na svoje mjesto, ako čovjek počne ponovo uviđati smisao cjeline, uzrok i svrhu cjelokupnog ljudskog postojanja. “Vjera je sila podizanja iznad nas samih, gravitacija prema gore. Ona digne pojedinog čovjeka iznad njegove sebičnosti, iznad svojih granica i omogućuje mu da živi nesebično, velikodušno. Današnji praznik poruka je da hrabro objavite svoju vjeru, kao što su to činili prvi kršćani, slobodno ju prenesite svojim suradnicima, prijateljima“,rekao je biskup Székely.

Marijana Petir zahvalila je szombathelskom biskupu Jánosu Székelyu na svoj pomoći koju je njihov biskupijski Caritas, mađarska Vlada i mađarski narod osigurao za u potresu stradale stanovnike Sisačko-moslavačke županije, obnovu crkve Sv.Nikole i Vida u Žažini kao i za obnovu Prve osnovne škole u Petrinji.