Majur prvi u Hrvatskoj izgradio vatrogasni dom uz pomoć EU sredstava - Marijana Petir

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak u nazočnosti su načelnice Općine Majur Klementine Karanović i predsjednika DVD-a Majur Zdravka Bobetka u ponedjeljak 26.travnja svečano otvorili obnovljenu i rekonstruiranu zgradu Dobrovoljnog vatrogasnog društva Majur. Projekt  „Rekonstrukcija i dogradnja zgrade DVD-a Majur“ financiran je sredstvima iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014-2020., Podmjere 7.4. „Ulaganje u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“, a osigurat će vatrogasnom društvu, drugim udrugama ali i svim mještanima ove općine bolje uvjete za provedbu niza aktivnosti.

Predsjednik DVD-a Majur Zdravko Bobetko u ime je Dobrovoljnog vatrogasnog društva Majur potpisao ugovor o financiranju u 100% iznosu sa Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju dana 24.5.2018. godine, a uporabna dozvola je dobivena u ožujku 2021. godine.

Ukupan iznos provedbe projekta iznosi 6.915.360,48 kuna, istaknula je načelnica općine Klementina Karanović, dodavši kako je ovaj objekt i prije službenog otvorenja morao biti stavljen u funkciju zbog strašnog potresa koji je pogodio cijelu Banovinu te su u njemu bili smješteni volonteri, uglavnom vatrogasci, koji su mještanima sanirali kuće, a u domu se je prihvaćala i dijelila humanitarna pomoć stanovnicima koji su stradali u potresu. Načelnica je zahvalila svima koji su im pružili pomoć i podršku u tim teškim trenutcima kao i svima onima koji su stalno uz njih i podržavaju razvoj njihove Općine. Rekla je da je ponosna što su prvi u Hrvatskoj uspjeli izgraditi ovakav reprezentavini objekt koji je među najljepšima u Hrvatskoj.

Glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković rekao je da je ovo povijesni trenutak jer su vatrogasci u Majuru uz podršku Općine prvi u Hrvatskoj obnovili i dogradili vatrogasni dom sredstvima iz Programa ruralnog razvoja. Rekao je kako su u prošle dvije godine za dobrovoljna vatrogasna društva nabavili 450 vatrogasnih vozila iz tog Programa te da će kroz slijedećih mjesec dana vatrogascima biti dodijeljeno još 200 vozila, a sjednicu nacionalnog zapovjedništva, vatrogasci će održati upravo u Majuru.

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak rekao je da sve ono što je do sada realizirano iz Programa ruralnog razvoja ili će biti realizirano uz pomoć tog Programa kao i strukturnih fondova je zalog da Hrvatska može bolje, da hrvatski građani mogu bolje i to je pokazatelj da kao punopravna članica EU koristimo na najbolji mogući način prednosti našeg članstva u EU.

Saborska zastupnica i predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir pohvalila je angažman načelnice Klementine Karanović, kao i svih uključenih u realizaciju ovog projekta, istaknuvši da je to mala Općina koja ima izvorni proračun 300 tisuća kuna te da od države dobije još 1,8 milijuna kuna, pa je provođenje projekta vrijednog gotovo 7 milijuna kuna bila velika hrabrost imajući na umu da to nije jedini europski projekt koji se provodi u toj Općini. “Primjer upravljanja ovom Općinom, primjer je u koji bi se i drugi mogli ugledati jer ovdje se uporno i predano radi na dobrobit lokalne zajednice i svih stanovnika”, rekla je Petir, zahvalivši posebno vatrogascima koji su iz preko 30 vatrogasnih zajednica diljem Hrvatske stigli u najtežim trenutcima nakon potresa u pomoć ovoj Općini i njenim stanovnicima. Petir je najavila da je program revitalizacije Banovine na kojem radi stručni tim koji je imenovala Vlada RH, u svojoj završnici, a on bi osim obnove stambenih objekata, trebao osigurati i snažnija ulaganja u cjelokupni razvoj ovog kraja, rast zaposlenosti, njegovu demografsku obnovu i očuvanje hrvatskih sela.

Novi prostor posvetio je sisački biskup mons. Vlado Košić, koji je prigodnu molitvu predvodio u zajedništvu sa fra Stjepanom Jambrošićem, župnikom župe sv. Nikola u Hrvatskoj Kostajnici.