Marijana Petir i potpredsjednica francuske Nacionalne skupštine Laëtitia Saint-Paul obišle stočare u Staroj Kapeli - Marijana Petir

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir održala je u četvrtak sastanak s potpredsjednicom francuske Nacionalne skupštine Laëtitiom Saint-Paul u Staroj Kapeli u Općini Dubrava gdje joj je predstavila primjere dobre poljoprivredne prakse: Hrvatsko uzgojno udruženje Salers Croatia i  OPG Danijel Horvatić.

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir istaknula je kako Zagrebačka županija bilježi pozitivne trendove u poljoprivredi, a na području općine Dubrava realiziraju se projekti koji imaju za cilj potaknuti razvoj stočarstva u Hrvatskoj. „Smatram da je to izuzetno važno jer od ulaska Hrvatske u EU bilježimo pad broja krava, a riječ je o smanjenju od 13%, odnosno 25 tisuća grla, stoga, promovirajući ovakve pozitivne primjere možemo poslati poruku da mladi ljudi, koji su važni za generacijsku obnovu sela, itekako mogu pronaći svoju budućnost u stočarstvu“, istaknula je Petir i dodala da je za to važno ulaganje u inovacije, znanje i dobru genetiku. Također je naglasila da joj je drago da je poljoprivreda visoko na listi prioriteta skorog predsjedanja Vijećem EU, kojeg Francuska preuzima iduće godine. Zagrebačka je županija, naglasila je Petir, prva županija koja je donijela akcijskii plan da će sve svoje poljoprivredne površine do 2030. godine staviti pod ekološku proizvodnju, što je na tragu zelen i digitalne transformacije kojoj teži cijela Europska unija.

Potpredsjednica francuske Nacionalne skupštine Laëtitia Saint-Paul koja je bila zadovoljna viđenim, kazala je kako je zadužena za organizaciju francuskog predsjedanja Europskom unijom, a koje preuzimaju 2022. godine te da će u dogovoru s ministrom poljoprivrede na dnevni red staviti temu zaštićenog geografskog podrijetla poljoprivrednih proizvoda. „Nama je jako bitno da se dogovorimo kako će se na lokalnoj razini organizirati povezivanje lokaliteta i lokalnih pasmina te kako to sve dovesti na jednu višu razinu“, rekla je Laëtitia Saint-Paul.

Hrvatsko uzgojno udruženje Salers-Croatia, osnovali su 2016. godine uzgajivači s područja 17 županija Republike Hrvatske. Osim francuske autohtone pasmine Salers, članovi udruženja uzgajaju također i francuske pasmine Limousin i Charolais. Predsjednik HUU-a Salers Croatia Mirko Devčić istaknuo je kako do sada od uzgoja ovoga goveda nitko nije odustao, te kako su se opredijelili za proizvodnju visokovrijednih rasplodnih grla. Uzgoj Salers pasmine započet je 2010. godine uz potporu Vlade Republike Hrvatske i podršku francuskog partnera – Groupe Salers Evolution  (GSE).  „Dugoročno ugovorena poslovno-tehnička suradnja s francuskim partnerom rezultirala je kvalitetnim razvojem uzgoja na cijelom području Republike Hrvatske, a to je potaknulo i pokretanje vrlo uspješnog uzgoja na području Bosne i Hercegovine, Srbije, a uskoro i na području Makedonije i Crne Gore“, istaknuo je Devčić.

U sklopu svog posjeta izaslanstvo je obišlo i OPG Danijel Horvatić, koji obuhvaća proizvodnju stočne hrane na 40 ha livada i 30 ha oranica te uzgoj visokokvalitetnih grla stoke koja kvalitetnu hranu pretvaraju u mlijeko i meso najviše kakvoće. Na gospodarstvu se prosječno nalazi oko 150 grla isključivo simentalskog goveda koja uz primjenu kvalitetne tehnologije proizvodnje iskazuju vrhunske proizvodne rezultate, prosječno 400.000 litara mlijeka i 28.000 kg mesa godišnje. Danijel Horvatić mladi je poljoprivrednih i predstavlja treću generaciju poljoprivrednika u svojoj obitelji.  I on i supruga završili su Agronomski fakultet te su odlučili ostati živjeti na selu i baviti se poljoprivredom.

Primjere dobrih  poljoprivrednih praksi izaslanstvu su predstavili i zamjenica pročelnika za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije Gordana Matašin te predsjednik Općinskog vijeća Općine Dubrava Ante Grizelj. Istaknuli su kako je ove godine u Staroj Kapeli otvoren centar za teoretsku i praktičnu edukaciju mladih budućih uzgajivača. Do sada su taj praktikum koristili gotovo svi početnici i to iskustvo im je bilo od presudnog značaja za donošenje odluke o pokretanju uzgoja. U delegaciji je bio i francuski veleposlanik u Republici Hrvatskoj Gaël Veyssièresa suradnicima koji je zadovoljan viđenim najavio razgovore o budućoj suradnji hrvatske i francuske strane u sektoru poljoprivrede.