MARIJANA PETIR NA AUDIJENCIJI KOD PAPE FRANJE - Marijana Petir

Zastupnica u Hrvatskom saboru Marijana Petir sudjelovala je od 26. do 29.kolovoza 2021. godine u talijanskom gradu Frascatiju na konferenciji koju je organizirala Međunarodna mreža katoličkih zakonodavaca (ICLN) sa temom „Znanost, tehnologija te budućnost slobode i demokracije: zacrtavanje vlastite vizije dostojanstvenoga i slobodnoga života“, a u okviru koje je i održana audijencija kod pape Franje. Ovo je 12. godina da Međunarodna mreža katoličkih zakonodavaca okuplja kršćanske lidere iz političkog, javnog i crkvenog života te stručnjake iz cijeloga svijeta, a jedina iz Hrvatske sudjelovala je zastupnica u Hrvatskom saboru Marijana Petir čiji su zauzeti rad i zalaganje za zaštitu općeljudskih vrijednosti šire prepoznati.

„Vjerojatno nije postojalo drugo razdoblje u ljudskoj povijesti kada su znanstveni i tehnološki iskoraci izazvali toliko pozornosti. Korona kriza je pokazala da tehnologija nudi ogromne mogućnosti, ali i da je ne može zamijeniti ljudska interakcija. Znanost se još jednom pokazala vrlo korisnom, ali ne konačnom. Zato je bilo važno razgovarati o dalekosežnim moralnim, etičkim i društveno-političkim dilemama koje razvoj donosi, posebno u doba krize, i koje predstavlja za čovječanstvo te koja je uloga kršćanskih lidera u cijelom tom procesu“, rekla je Marijana Petir.

Sudionike Međunarodne mreže katoličkih zakonodavaca u Vatikanu je primio papa Franjo u posebnu audijenciju i pozvao ih da uvijek imaju na umu dobro čitavoga društva. a ne posebnih interesa. „Uvijek je pravi blagoslov i radost susresti Svetoga Oca. U kratkom osobnom razgovoru dotaknuli smo se tema kanonizacije bl. Alojzija Stepinca te uloge kršćanskih lidera u pružanju pomoći progonjenim kršćanima diljem svijeta.“, rekla je zastupnica Petir koja je kao hrvatska europarlamentarka u Bruxellesu u Europskom parlamentu organizirala izložbu o bl.Alojziju Stepincu kao i međunarodnu konferenciju kojom je predstavila njegov humanitarni rad i zalaganje na spašavanju djece, žena i muškaraca različitih vjeroispovijesti i nacionalnosti tijekom II.svj.rata.

Amandman zastupnice Petir na državni proračun koji je krajem prošle godine usvojen,a kojim se osiguralo 1,5 milijuna kuna za stipendije za preddiplomski i diplomski sveučilišni studij mladim kršćanima koji su progonjeni zbog svoje vjere na području Afrike, Azije i Bliskog Istoka, posebno je pozdravljen tijekom konferencije, te je ta aktivnost zastupnice Petir istaknuta kao poticaj drugima na djelovanje. „Drago mi je da sam taj naš projekt imala prilike za kratkoga susreta predstaviti i državnom tajniku Svete Stolice kardinalu Pietru Parolinu te patrijarhu sirijske pravoslavne crkve Moran Mor Ignaciju Aphremu II.“, rekla je Petir.

Dodala je i kako je nastavak napada, globalno i u različitim oblicima, na slobodu savjesti, vjeroispovijesti i slobodu govora iziskuje konkretne aktivnosti političara, a posebice onih koji se deklariraju kao kršćani te je kao pozitivan primjer navela mađarsku pomoć progonjenim kršćanima i crkvama u Africi, Aziji i na Bliskom Istoku. O aktivnostima koje se poduzimaju na zaštiti slobode vjeroispovijesti i uvjerenja, Petir je razgovarala s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom te državnim tajnikom zaduženim za pomoć progonjenim kršćanima, Tristanom Azbejom.