Marijana Petir održala sastanak s mađarskim državnim tajnikom za odnose s vjerskim i etničkim zajednicama Miklósom Soltészom - Marijana Petir

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir sastala se u ponedjeljak s predstavnikom Vlade Mađarske, državnim tajnikom za odnose s vjerskim i etničkim zajednicama Miklósom Soltészom, veleposlanikom Mađarske u Hrvatskoj Csabom Demcsákom te predsjednikom Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj Ivanom Guganom.

Zastupnica Petir je potvrdila dobre i prijateljske odnose dviju država te zahvalila na svoj pomoći koju je Mađarska do sada pružila stanovništvu teško stradalih područja Gline, Petrinje i Siska. Pohvalila je i brigu mađarske države o hrvatskoj nacionalnoj manjini u toj zemlji te istaknula kako i Hrvatskoj na isti način brine i o mađarskoj  manjini. –Tu bih posebno istaknula kako u Saboru sjedi zastupnik mađarske nacionalne manjine, rekla je Petir.

Također je zahvalila i na potpori Mađarske u ostvarivanju aktualnih hrvatskih vanjskopolitičkih ciljeva – ulasku u Schengen i eurozonu. Govoreći o drugim oblicima suradnje najavila je skoro potpisivanje Deklaracije Alpe-Adria-Dunav, na inicijativu Odbora za poljoprivredu Hrvatskoga sabora, te rekla kako se njome želi cijelu regiju proglasiti slobodnom od genetski modificiranih organizama (GMO) te tako unaprijediti poljoprivredu i turizam. –Vjerujem da ćemo u pogledu provedbe aktivnosti iz inicijative uspostaviti još bolju suradnju s državama regije pa tako i Mađarskom, zaključila je Petir.
U nastavku sastanka mađarska strana je upoznala zastupnicu Petir s detaljima financijske pomoći Mađarske potresom pogođenome području Sisačko-moslavačke županije te projektima obnove crkve u Žažini i osnovne škole u Petrinji za što je financijska sredstva osigurala mađarska Vlada.

Kako je istaknuo državni tajnik Soltész ugovor o ovim kapitalnim projektima potpisan je prošloga proljeća u Hrvatskoj te rekao kako je za projekt obnove župne crkve svetoga Nikole i Vida u Žažini kao i Prve osnovne škole u Petrinji zadužena Mađarska ekumenska humanitarna organizacija.
–Zajednički nam je interes da se s obnovom čim prije krene i zato je važno da surađujemo na ovim projektima te zajednički podupremo akcije koje su u tijeku i ubrzamo cijeli proces, rekao je Soltész. Istaknuo je kako će se izgraditi potpuno novi objekt škole s dvoranom i vanjskim igralištem, dok će crkva biti rekonstruirana na ostacima, jer se po preporukama konzervatora, kako je istaknuo državni tajnik, treba spasiti ono što je ostalo. Uz ove dvije velike investicije mađarska Vlada je odobrila i novčana sredstva za obnovu oltara Majke Božje u svetištu u Remetama kao i za obnovu petrinjske Glazbene škole za što su, prema riječima predsjednika Hrvatske državne samouprave Ivana Gugana, novac donirali i predstavnici hrvatske zajednice u Mađarskoj.

Sugovornici su na kraju sastanka kratko razgovarali i o želji crkve i Vlade Mađarske da se na tvrđavi Klis postavi skulptura svete Margarete Ugarske, kćeri hrvatsko-ugarskoga kralja Bele IV., koja je rođena u Klisu gdje se Bela povukao pred provalom Tatara.

Autor: Služba za medije Hrvatskog sabora