Marijana Petir održala sastanak s predstavnicima Zastupničkog doma i Senata talijanskog parlamenta - Marijana Petir

Na marginama međuparlamentarne poljoprivredne konferencije, predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir održala je bilateralni sastanak s predsjednikom Komisije za poljoprivredu Zastupničkog doma talijanskog parlamenta Mircom Carlonijem i predsjednikom Odbora za industriju, trgovinu, turizam poljoprivredu i prehrambenu industriju Senata talijanskog parlamenta Lucom De Carlom.

Mirco Carloni zahvalio je predsjednici Petir na organizaciji konferencije o poljoprivredi na koje je pozvala sve nacionalne parlamente te je istaknuo važnost zajedničkog djelovanja za očuvanje ruralnih područja kako bi se zaustavila depopulacija istih i privukao što veći broj mladih ljudi u ova područja. Kao jedan od načina za realizaciju ove ideje istaknuo je važnost potpore proizvodnji proizvoda s dodanom vrijednošću, kao što su to proizvodi sa zaštićenim oznakama izvornosti i geografskog podrijetla. Naveo je uzgoj tartufa kao mogući potencijal kroz koji bi se ovi planovi mogli ostvariti.

Marijana Petir je naglasila važnost generacijske obnove ruralnih područja u čemu proizvodnja hrane, osobito proizvodnja zaštićenih proizvoda može igrati značajnu ulogu. Rekla je da nadležni odbori hrvatskog i talijanskog parlamenta mogu na bilateralnoj razini razmijeniti mišljenja i predstaviti primjere dobrih praksi koje bi mogle koristiti i jednoj i drugoj strani. Zahvalila je na podršci koju su talijanski kolege izrazili Deklaraciji o Alpe-Adria-Dunav području slobodnom od genetski modificiranih organizama koju je Hrvatski sabor usvojio na prijedlog Odbora za poljoprivredu.

Luca De Carlo izrazio je otvorenost prema ideji razmjene dobrih iskustava i dodao kako je  potencijalne probleme, koji bi mogli utjecati na dobrosusjedske odnose dviju država, potrebno rješavati u konstruktivnom dijalogu. Dodao je kako bi poboljšanje suradnje moglo rezultirati i zajedničkim inicijativama za rješavanje problema koji su dvjema državama zajednički.

Petir je podsjetila na političke dijaloge koje je Odbor za poljoprivredu pokrenuo prema Europskoj komisiji, vezano uz nacionalne strateške planove u okviru ZPP-a, utjecaj rasta cijene plina na rad industrije mineralnih gnojiva, uvođenje potpore po pčelinjoj zajednici zbog vrednovanja oprašivačke uloge pčela i potrebe reguliranja rokova zamrznutih proizvoda životinjskog podrijetla zbog zaštite konkurentnosti europske poljoprivredne proizvodnje, zaštite potrošača i smanjenja pritisaka na zdravstveni sustav. U tom pogledu, mišljenja je kako bi zajedničke inicijative dvaju parlamenata prema Europskoj komisiji bile dobar alat za rješavanje izazova s kojima se susreću poljoprivredni proizvođači i prehrambena industrija dviju država.

Sudionici sastanka usuglasili su se s potrebom održavanja zajedničkog sastanka na kojemu bi se razmotrile gore spomenute teme.