Marijana Petir otvorila Kulturni centar Majur - Marijana Petir

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir otvorila je  u četvrtak 30. rujna 2021. godine simboličnim presijecanjem vrpce  u nazočnosti načelnice Općine Majur Klementine Karanović i drugih dužnosnika zgradu Kulturnog centra Majur, objekt koji je financiran iz  Mjere 7.4.1. Programa ruralnog razvoja RH, a vrijednost investicije je iznosila 2,2 milijuna kuna. Općina Majur dobila je tako reprezentativnu zgradu za događanja, rad udruga i sve one aktivnosti koje društveni život u ruralnom području treba imati.

 

„Danas kad Općina Majur slavi svoj dan prisjetili smo se svih događanja ove godine, svega onog što smo preživjeli, što radimo i što nastavljamo raditi za boljitak svojih stanovnika. Iako smo krajem protekle godine imali drugačije planove za 2021. godinu, nekoliko minuta potresa 29.12.2020. godine su te planove promijenili. Kao načelnica Općine Majur zahvalna sam svim ljudima koji su nam pomagali u najtežim trenucima od postanka općine Majur, naročito saborskoj zastupnici Marijani Petir koja je od prvog dana od potresa pomagala našim stanovnicima, usmjeravala nam pomoć, a i osobno bila s nama kad je bilo najteže. Zahvalni smo svima, dragom Bogu i dobrim ljudima koji su nam u tom trenutku pomogli, općinama i gradovima diljem Hrvatske, volonterima, firmama, običnim ljudima“, rekla je načelnica Općine Majur Klementina Karanović prilikom obilježavanja Dana Općine Majur.

 

Ona je rekla kako Općina Majur provodi brojne projekte financirane iz EU i sredstava RH i dobar je primjer da se trudom i zalaganjem svih zaposlenika općine Majur i svih stanovnika može dosta toga napraviti. „Iako je prošlo 25 godina od Domovinskog rata ponovno se moramo baviti obnovom, budućnost općine vidimo u razvoju turizma i očuvanje kulture Majurskog kraja, a ono što je najpotrebnije je osigurati uvjete za doseljavanje mladih obitelji, jer na ljudima sve počiva“, zaključila je Karanović.

 

Marijana Petir čestitala je načelnici i stanovnicima Dan Općine uz poruku da će i nadalje za sve dobro što će raditi imati njenu podršku. „Ovdje se radi na puno dobrih projekata. Prije par mjeseci otvorili smo Vatrogasni dom vrijedan 7 milijuna kuna, danas se otvara Kulturni centar vrijedan 2,2 milijuna kuna, a vjerujem da ćemo za par mjeseci otvoriti i Dnevni boravak za stare i nemoćne osobe kao i za osobe s invaliditetom. Želimo zadržati ljude u ruralnim sredinama, a za to im moramo osigurati adekvatnu društvenu, komunalnu i socijalnu infrastrukturu”, rekla je Marijana Petir. Ona je istaknula kako je pred nama novo proračunsko razdoblje u kojem smo za poljoprivredu i ruralni razvoj osigurali 5 milijardi EUR-a i da je glavnina projekata u Općini Majur financirana upravo iz mjera ruralnog razvoja, no kako je rekla, kao predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, razgovarala je i s ministrima nadležnim za druge europske fondove i programe, jer 80% Hrvatske je ruralni prostor i ne može se očekivati da se tako velik prostor financira samo iz jednog izvora.

„Osim toga, želimo da se u programiranje i osmišljavanje mjera i projekata uključu lokalnu zajednicu i stanovnike sela jer vi najbolje znate što vam treba kako bi vaš život bio bolji i kako bi ostali ovdje“, rekla je Petir. Istaknula je da očekuje da će najavljene izmjene Zakona o obnovi pomoći da se obnova provede što brže i kvalitetnije, pri čemu je istaknula da je angažman načelnice Općine Klementine Karanović rezultirao time da svi njeni stanovnici imaju „krov nad glavom“.