Marijana Petir posjetila Hrvatski caritas - Marijana Petir

U ponedjeljak, 13. svibnja saborska zastupnica Marijana Petir posjetila je sjedište Hrvatskog Caritasa na zagrebačkom Ksaveru i susrela se s fra Tomislavom Glavnikom, ravnateljem Hrvatskog Caritasa, Borisom Peterlinom, zamjenikom ravnatelja Hrvatskoga Caritasa i Marijanom Bosnar, projektnom voditeljicom.

Fra Tomislav Glavnik zahvalio je saborskoj zastupnici Petir na sveukupnoj podršci koju kontinuirano pruža Hrvatskom Caritasu u njegovom radu, posebice u nastojanjima oko donošenja novog Zakona o humanitarnoj pomoći, donesenom 15. prosinca 2023.,  te Zakona o međunarodnoj i razvojnoj suradnji donesenom 15. veljače 2024. Oba Zakona usko se referiraju na djelatnosti u kojima Caritas, kao član konfederacije 162 članice globalne mreže Caritas Internationalis sudjeluje i prati projekte koji su između ostaloga i projekti u interesu Republike Hrvatske.

Fra Tomislav Glavnik odao je priznanje zastupnici Petir na ustrajnom i hrabrom zalaganju za progonjene kršćane u Svijetu, koji su nažalost zadnjih godina najprogonjenija vjerska denominacija. Uslijed progona mnogi mladi kršćani ne uspijevaju si osigurati školovanje, te je zapažen angažman zastupnice Petir na čiju je inicijativu Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova pokrenulo program stipendiranja mladih kršćana s područja Afrike, Azije i Bliskog Istoka kako bi svoj akademski put ostvarili na sveučilištima u Republici Hrvatskoj.

Pitanje dostojanstva radnika i neradne nedjelje, na kojima je Hrvatski Caritas surađivao sa zastupnicom Petir posljednjih 20 godina, urodio je plodom te su na njen prijedlog usvojene izmjene Zakona o trgovini kojim se umjesto dosadašnje 53 radne nedjelje, omogućava rad tijekom 16 nedjelja u godini dok su sve druge nedjelje neradne.

Zastupnica Petir zahvalila je na podršci koju Hrvatski Caritas pruža građanima u potrebi, posebno siromašnim obiteljima preko raznih programa Caritasa, kao i u pružanju socijalnih usluga brojnih Caritasovih ustanova. Kao zastupnica s područja koje je pogođeno “zagrebačkim i petrinjskim” potresom zahvalila je na pomoći u konstrukcijskoj, nekonstrukcijskoj obnovi i izgradnji novih kuća na potresom pogođenom području, kao i na ugradnji vodospremnika za pitku vodu na ruralnom području Banovine.