Marijana Petir pozvala na uvođenje „GMO free“ oznaka poljoprivrednih proizvoda - Marijana Petir

Predsjednica Odbora za poljoprivredu, Marijana Petir, pozvala je ministre poljoprivrede i zdravstva na uvođenje „GMO free“ oznaka za poljoprivredne proizvode u Republici Hrvatskoj i na poduzimanje aktivnosti kojima bi se ostvarili ciljevi Deklaracije Alpe-Adria-Dunav području slobodnom od GMO-a koju je Hrvatski sabor usvojio na inicijativu Odbora za poljoprivredu. Kako u Europskoj Uniji nisu propisana jedinstvena pravila o GMO free označavanju, već ih države članice donose samostalno, i ona se od države do države razlikuju, Petir je od nadležnih ministarstava zatražila žurno propisivanje postupka dobivanja GMO free oznake u Republici Hrvatskoj.

„Koristim ovu priliku naglasiti kako je jedan od ciljeva Deklaracije o Alpe-Adria-Dunav području slobodnom od GMO-a, Republiku Hrvatsku promovirati i brendirati kao zemlju domaće i kvalitetne hrane, usmjerene prema ekološkoj proizvodnji i uzgoju proizvoda bez GMO-a. Kako bi se dodatno podupirao položaj i konkurentnost „GMO free“ proizvoda na tržištu, a potrošačima dala cjelovita i istinita informacija, Deklaracijom pozivamo nadležna tijela na uspostavu jasnih kriterija u Republici Hrvatskoj vezanih uz označavanje „GMO free“ proizvoda, te na jačanje kontrolnih tijela, službenih i referentnih laboratorija za genetski modificirane organizme“, rekla je Petir.

Petir je podsjetila kako je deset godina u Republici Hrvatskoj trajao proces, koji je inicirala, a u kojemu su sve županije donijele odluke kojima su njihova područja proglašena slobodnim od GMO te je na području cijele Republike Hrvatske zabranjena sjetva GMO sjemena pa i u pokusne svrhe. Podsjetila je i da je 2015. godine izmijenjena europska Direktiva, koja je dala mogućnost državama članicama da zabrane uzgoj GMO-a na dijelu ili čitavom svom teritoriju, no unatoč tome, Europska Komisija kontinuirano odobrava registraciju novih GMO-a, dok se Europski Parlament tome svojim rezolucijama protivi.

„Mi ovom Deklaracijom želimo potaknuti i naše susjede da svoje područje čuvaju od genetski modificiranih organizama, jer ni pčela ni vjetar ne znaju što je GMO. U tom smislu pozivajući naše susjede da zaštite svoj teritorij od GMO-a, štitimo i sebe, naš održivi turizam i ekološku proizvodnju“, rekla je Petir i dodala kako ovakvom opredjeljenju pripomažu i lokalne inicijative, poput Centra za preradu GMO free soje, koji je planiran u Vukovarsko srijemskoj županiji ili pak Strategije Zagrebačke županije koja sve svoje poljoprivredne površine želi do 2030. godine staviti u funkciju ekološke proizvodnje i takvu hranu plasirati u kuhinje svojih javnih ustanova.

„Odbor za poljoprivredu pozvao je i na jačanje referentnih laboratorija i iznalaženje dodatnih financijskih sredstava za njihovo opremanje kako bi se ostvarili ciljevi postavljeni samom Deklaracijom, te na uvođenje procesa GMO free certificiranja u Republici Hrvatskoj“, rekla je Petir i istaknula kako je potrebno jasno propisati kako i tko, te za koji postupak proizvodnje može dobiti GMO free oznaku. Pozvala je  Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo zdravstva da što prije pokrenu ove procedure, da razmotre modele koji se primjenjuju u drugim državama članicama, sagledaju naše mogućnosti i propišu jasna pravila za uvođenje oznake za GMO free proizvode.

Petir je zahvalila zastupnicima Hrvatskog sabora na jednoglasnom prihvaćanju Deklaracije i rekla kako je već uspostavljena komunikacija s drugim državama članicama u okruženju, kako bi se priključile ovoj Inicijativi, te je naglasila kako Republika Hrvatska kroz ovu inicijativu pokazuje liderstvo koje će rezultirati s dobrobiti za hrvatsku poljoprivredu, turizam i hrvatske građane.