Marijana Petir primila ravnatelja Hrvatskog Caritasa fra Tomislava Glavnika - Marijana Petir

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora i voditeljica Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Izrael, Marijana Petir, primila je u četvrtak, 3. studenog u Hrvatskom saboru ravnatelja Hrvatskog Caritasa, fra Tomislava Glavnika.

Petir i Glavnik su razgovarali o stanju vjerskih sloboda u svijetu, referirajući se posebno na izvješće Vatikanske zaklade „Pomoć Crkvi u nevolji“ koje je pokazalo da su kršćani najprogonjenija vjerska grupa u svijetu. Od 196 analiziranih zemalja 2021. godine, u njih 62 teško krše ljudske slobode. U 30 zemalja ljude se ubijalo iz vjerskih razloga. Izvještaj pokazuje da se sloboda vjeroispovijesti krši u jednoj od tri zemlje, te se procjenjuje da oko 67 posto svjetskog stanovništva, odnosno 5,2 milijarde ljudi, živi u zemljama u kojima postoje ozbiljna ograničenja vjerskih sloboda.

Na inicijativu zastupnice Petir, Hrvatska se je uključila u pružanje direktne pomoći onima koji su progonjeni zbog svoje vjere. Osim stipendija koje su osigurane za mlade progonjene kršćane na način da im se omogući da studiraju u Hrvatskoj i steknu znanja te se potom vrate u svoju domovinu gdje će pomoći u izgradnji svojih zajednica, te demokratskog i tolerantnog društva, osigurana je pomoć i obiteljima žrtava masakra koji se je dogodio u Katoličkoj crkvi u nigerijskoj Biskupiji Ondo, a ta je pomoć transferirana posredstvom Hrvatskog Caritasa.

Zastupnica Petir je posebno zahvalila fra Glavniku na pomoći koju je Hrvatski Caritas osigurao odmah nakon potresa za stanovnike Banovine, kao i na projektima kojima se sredstvima Hrvatskog Caritasa podupire rad pučke kuhinje Sisačke biskupije te zapošljavanje žena koje vode brigu o staračkim domaćinstvima na Banovini, pretežito u ruralnim područjima.  Oboje su se složili da je potrebno uložiti maksimalne napore kako bi se zadržalo stanovnike na hrvatskom selu jer je to pitanje nacionalne sigurnosti.

„Hrvatski Caritas snažno podupire donošenje Izmjena i dopuna Zakona o trgovini kako bi se zaposlenima u tom sektoru, kojih većinu čine žene, osigurala slobodna nedjelja i dostojanstveno radno vrijeme“, rekao je fra Tomislav Glavnik, podsjetivši kako je Hrvatski Caritas bio jedan od ključnih nositelja zakonskih izmjena prije 20 godina.

Vlada Republike Hrvatske pripremila je na inicijativu zastupnice Marijane Petir Izmjene i dopune Zakona o trgovini koji bi uskoro mogao biti upućen u saborsku proceduru. Prema tom Zakonu, poslodavci će moći birati do 16 nedjelja kada će raditi dok će većina nedjelja u godini biti slobodna. Petir je istaknula da je prema podacima Porezne uprave promet u trgovinama petkom i subotom bitno veći u odnosu na nedjelju, a osim toga, zbog nedostatka radne snage, neke trgovine se zatvaraju, stoga je prema mišljenju Petir, uvođenje slobodne nedjelje u trgovinama, osim za radnike, korisno i za poslodavce.

Fra Tomislav Glavnik izvijestio je zastupnicu Petir kako će sljedećeg tjedna boraviti u Svetoj Zemlji  gdje će na Sionu u Jeruzalemu nazočiti otkivanju spomenika sv. Nikoli Taveliću te će potom posjetiti i Betlehem i na Pastirskim poljanama obići radove na izgradnji Hrvatske kapele koja se gradi uz financijsku pomoć Vlade Republike Hrvatske kao i brojnih donatora iz Domovine i Svijeta.