Marijana Petir primila u nastupni posjet novog veleposlanika Države Izrael Garya Korena - Marijana Petir

Predsjednica Odbora za poljoprivredu i voditeljica Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Izrael, Marijana Petir, primila je u nastupni posjet  novog veleposlanika Države Izrael Garya Korena, u srijedu 02. studenoga 2022. godine, u Hrvatskom saboru.

Petir i Koren složili su se da je dosadašnja suradnja bila na visokoj razini te su dogovorili konkretne aktivnosti za iduće razdoblje, posebno stavljajući naglasak na obilježavanje 25. godina od uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Izraela ove godine te predsjedanje Hrvatske Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust (IHRA) koje počinje u ožujku slijedeće godine.

Veleposlanik Koren zahvalio je zastupnici Petir na organiziranju obilježavanja Hanuke prošle godine po prvi put u Hrvatskom saboru te je naglasio da bi voljeli da to postane tradicija i da se obilježi i ove godine. Također je istaknuo važnost podizanja svijesti javnosti o suzbijanju govora mržnje te je u tom smislu najavio edukativne kampanje. Kako se 27. siječnja obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, Koren je izrazio želju da se isto obilježi i u Hrvatskom saboru.

Veleposlanik Koren izvijestio je zastupnicu Petir da su jučer u Izraelu održani parlamentarni izbori te je izrazio nadu kako će skupina prijateljstva u Knessetu biti oformljena u skoro vrijeme i da će slijedeće godine biti u prilici sastati se s njom i članovima skupine prijateljstva u Hrvatskom saboru.

Petir i Koren su razgovarali o suradnji u području poljoprivrede, znanosti i sigurnosti, kao i o aktualnoj geopolitičkoj situaciji, ratu u Ukrajini i sigurnosnim izazovima na Bliskom Istoku.

„Skupina prijateljstva broji čak 28 članova, a tako velik interes zastupnika još jednom potvrđuje činjenicu da su Hrvatska i Izrael prijateljske i partnerske zemlje. Naša parlamentarna suradnja je izvrsna, te dobro i često surađujemo s veleposlanstvom Države Izrael“, rekla je Marijana Petir i dodala kako će u realizaciji svih događaja i aktivnosti o kojima je danas razgovarala s veleposlanikom Korenom, skupina prijateljstva Hrvatska –Izrael u Hrvatskom saboru biti partner.